- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika Zapadna predstava bez publike: Šta Evropa poručuje Srbiji i Rusiji – u više glasova /video/

© AP Photo / Carl Court/Pool PhotoDrugi samit Evropske političke zajednice održan u Moldaviji
Drugi samit Evropske političke zajednice održan u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Neuspeli pokušaj da se pokaže da Evropa govori jednim glasom - najpribližniji je opis nedavnog samita Evropske političke zajednice, kako kažu sagovornici Sputnjika, glomaznog foruma završenog bez opipljivih rezultata.
Skup održan prvih dana juna nedaleko od moldavske prestonice Kišinjeva uz učešće predstavnika 47 zemalja prikazivan je kao nešto važno, a na kraju su, konstatuje novinar Žarko Rakić, jedino značajni bili bilateralni susreti na marginama.
Ima različitih tumačenja kakve su perspektive te zajednice i čime ona treba da se bavi, ali ono što ostaje kao najjači utisak, smatra Rakić, jeste da su u pravu kritičari koji kažu da je to pokušaj da se izbegne proširenje EU, a da se istovremeno zemljama koje su sada kandidati sugeriše da su deo Evrope.
Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo primećuje da je još jedan cilj skupa bio da se pošalje poruka Rusiji da je izolovana, uz konstataciju da takvi planovi postoje još iz 18. veka ali da to što Evropa pokušava da uradi Rusiji u stvari radi sama sebi.
„Ovo je bio i pokazatelj da, bez obzira na različitost, u Evropi govore jednim glasom. Što se opet nije desilo, jer svaka zemlja ima sada različite, pa i teritorijalne pretenzije, a kad jednom otvorite Pandorinu kutiju ona se više ne zatvara tako lako“, kaže Zirojevićeva.

Velika predstava

Po mišljenju Rakića, sve što se dešavalo na skupu ličilo je na veliku predstavu bez mnogo publike, između ostalog, i dolazak ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegov predlog za organizovanje nekakvog „samita mira“ na kom ne bi bilo mesta za Rusiju.
„Ne bih da umanjim ulogu Zelenskog i njegovih mentora ali mislim da ni on sam ne zna šta je predložio. Jer znamo odakle treba da dođe inicijativa da se sedne za pregovarački sto, svakako ne iz Kijeva, a ta država iz koje treba da dođe - ćuti. Ovaj rat je takođe pokazao nešto što Evropljani nikako nisu hteli da se vidi, da su oni postali običan američki privezak“, kaže novinar uz ocenu da ideja Zelenskog nema nikakve šanse na uspeh.
Za Minu Zirojević reč je o izjavi namenjenoj za medije koja treba da pokaže kako je Zelenski navodno čovek mira, ali mu, eto, Rusi smetaju, pa mu baš zato treba oružje i to što dužeg dometa. A onda kad gađa mesta na teritoriji Rusije na Zapadu kažu da je to slučajno, konstatuje sagovornica.
„Na početku rata u Ukrajini imali smo čuvenu formulaciju da će se rat voditi do poslednjeg Ukrajinca, pa je to pretvoreno u rat do poslednjeg evra a sad sve što čujemo liči kao da bi neko želeo da Evropljani i članice NATO uđu u rat protiv Rusije na strani Ukrajine“, komentariše Rakić ponašanje Evropljana.
U svetlu takvih rezonovanja, smatra on, postaje jasno zašto su ruski mediji skup u šali nazvali „pijani samit“, doduše zato što je dvorac u kom je organizovan poznata vinarija.
„Samit možda nije bio pijani ali je delovalo da učesnici nemaju u svakom trenutku dobru orijentaciju“, ironičan je Rakić.

Šta se to nudi Srbiji

Da takav zaključak pije vodu, po mišljenju sagovornika, pokazuje i odnos i izjave evropskih lidera o kosovskom pitanju nakon eskalacije na severu Kosova i Metohije koja još traje.
Treba biti prilično naivan, kaže Rakić, pa poverovati da za celu operaciju koju je smislio Aljbin Kurti Kfor nije ništa znao, a posle scena nasilja usledili su istupi zapadnih ambasadora i situacija se opet nije promenila: i dalje su oklopna vozila na terenu, a Kurti obećava lokalne izbore za novembar, što je veoma daleko i ko zna šta će dotle da se dogodi.

„Mi smo dosad sve živo isprobali: imali smo pisane sporazume, jedan pa drugi, pa smo imali usmene dogovore koji se sad različito tumače, ne znam šta je treća formula. Imali smo razne alternative, ništa od toga nije zaživelo i sad očekujem veliku kreativnost SAD i EU da pronađu nove formulacije koje bi doprinele da se situacija smiri i da počne normalizacija života. U međuvremenu, narod dole živi teško a ne vidim neki ozbiljan pritisak na Kurtija. Sankcije ili kazne koje je dobio su minorne. Očekujem neku ozbiljniju akciju. Nemamo ništa od toga što svi upiru prst u njega kao glavnog krivca. A verujem da on i uživa – postao je najveći kauboj na ovim prostorima, niko mu ništa ne može, može da se ponaša kako god hoće“, ogorčen je ovaj novinar.

Zirojevićeva podseća da su Srbi napustili kosovske institucije i nisu izašli na izbore iz sasvim jasnih razloga – jer nije formirana Zajednica srpskih opština. Priština i Zapad bi sad da ih ubede da idu na izbore i vrate se u institucije a da se tek nakon toga formira neka ZSO pa, smatra ona, ko je onda tu gubitnik - Srbi, i to dva puta.
„Ono što nama ide u korist to je kupovina vremena. Jer u ovom svetskom resetu to je jedino što možemo. Rešenje sigurno neće biti da KiM bude nezavisno jer svih ovih godina iako imaju institucije one su potpuno nefunkcionalne... Pitanje je kompleksno i ne može se rešiti preko kolena kako bi oni na Zapadu hteli“, poručuje gošća Sputnjika.
Zirojevićeva zaključuje da sve ovo govori da i pored ambicioznih planova skupovi poput Evropske političke zajednice ne mogu da ponude išta što bi bilo posebno korisno ni za samu Evropu a kamoli za Srbiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala