- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šolc izjavio da uskoro namerava da razgovara s Putinom

© AP Photo / Michael SohnNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da želi da održava kontakt s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da namerava uskoro ponovo da razgovara telefonom s ruskim liderom.
Šolc je tokom 38. Kongresa protestantskih crkava Nemačke rekao da je s Putinom razgovarao i pre početka sukoba u Ukrajini u februaru prošle godine, kao i tokom sukoba.
„I iako to odavno nisam radio, nameravam to ponovo da uradim uskoro“, naglasio je nemački kancelar, tvrdeći istovremeno da je uslov za „pravedni mir“ u Ukrajini povlačenje celokupne ruske vojske s njene teritorije.
Tokom govora nemačkog kancelara iz publike su se povremeno čuli pozivi za „pregovore“.
Šolc je na to odgovorio da su pregovori „normalna stvar“, ali da je „pitanje s kim i o čemu se pregovara“.
Šolc je prethodno izložio principe svoje politike od trenutka kada je počeo sukob u Ukrajini, koji podrazumevaju da je neophodno sprečiti zaoštravanje situacije.
„To je bilo i ostaje tačno, mi delujemo usaglašeno u svemu. Osmišljavamo svaki svoj korak i ne preduzimamo nikakva dejstva sami. Bili smo privrženi tom principu od samog početka“, zaključio je nemački kancelar i ponovio da granice u Evropi ne smeju da se menjaju upotrebom sile.
Ranije su i nemački kancelar, i presdstavnici njegove pres-službe, naglašavali da su bilaterlani kontakti s Moskovm neophodni i da Berlin želi da ih nastavi. Istovremeno, Berlin je ukazivao na ozbiljne razlike u mišljenju u vezi s Ukrajinom koje se ispoljavaju tokom tih razgovora.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Putin za sada ne planira telefonski razgovor sa Šolcom.
Poslednji put Šolc i Putin su razgovarali telefonom 2. decembra prošle godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala