Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Samo slep ne vidi šta je cilj igre Zapada i Prištine /video/

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Albanije, Kosova i SAD
Zastave Albanije, Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Strateške stvari se nisu promenile – to što dolazi Eskobar i Kurtiju malo lupi čvrgu ne znači ništa, jer Amerikanci ni za milimetar nisu promenili svoju poziciju. Oni i dalje žele da legitimišu NATO agresiju 1999. i da legalizuju jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008.
To su dva kršenja međunarodnog prava koja su najbrutalnije urušila poredak uspostavljen nakon Hladnog rata, ocenio je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Tri cilja igre Zapada i Prištine

Sve što se dešava u poslednjih godinu dana, kaže on, deo je igre koju Zapad koordinira s Prištinom. Dok Nemačka bezuslovno podržava Kurtija, Amerika se postavlja kao strana koja vuče izbalansirane poteze.
Naš sagovornik tvrdi da samo slep čovek ne bi mogao da vidi da je cilj ove igre da se Beograd natera da primeni katastrofalan francusko-nemački sporazum kojim se Srbija praktično odriče Kosova i Metohije.
„Drugi cilj je da se ovim raznoraznim predlozima o ZSO oslabi svaka moguća veza između Beograda i kosovskih Srba, da možda ostane neka prazna ljuštura. Treći cilj je u vezi sa albanskim premijerom Edijem Ramom i Zajednicom srpskih opština koju su nam „prodali“ još 2013. Pristali smo na nju, jer je trebalo da bude entitet nalik Republici Srpskoj. Od tada imamo samo razaranje ZSO, namerno se urušava da bi ostala bez ikakve suštine“, naglašava Mitić.

ZSO mamac za Beograd

Naš sagovornik podvlači da je i Edi Rama skrenuo pažnju na to da bi ZSO trebalo da bude mamac za Beograd – hajde da trampimo ZSO za prihvatanje i implementaciju francusko-nemačkog plana. Oni celu deceniju nisu primenili ZSO, a sada je žele iz samo jednog razloga - da bi se Srbija odrekla dela svoje teritorije.
Ova kriza sa izlaskom Srba iz institucija, podseća Mitić, počela je zato što je u jednom trenutku situacija postala potpuno nesnosna – Srbi su hapšeni, upadalo se na Sever, pravljene su improvizovane baze , a ZSO nikako da se formira. Nakon toga, naglašava naš sagovornik, kosovski Albanci su nagrađeni viznom liberalizacijom i postali su kandidat za Savet Evrope bez obzira što ništa nisu uradili.
„Na sve to rekli su im da su im i izbori legitimni i tek kada su videli da su Srbi pokazali zube, Srbi koji više nemaju gde, naveli su kako bi možda trebalo da se ponove. Beograd ne bi trebalo da pristane na Eskobarov predlog da Srbi bezuslovno učestvuju na ponovljenim izborima.“

Srbija ne sme da posustane

Kako ćemo mi zaštititi te Srbe, pita se Mitić, ako se sada vrate u te institucije i u situaciju kao pre sedam meseci - koje garancije onda imamo da se neće nastaviti hapšenja i da će Kurti formirati ZSO.
On izražava ozbiljnu skepsu prema navodnoj listi pritisaka na Prištinu i smatra da Srbija treba da obrati pažnju na strategiju, jer treba da odbrani i teritoriju i ljude, a to ne možemo stalnim pravljenjem ustupaka.
Ukoliko mi posustanemo, dodaje on, bićemo ne samo prva država koja se odrekla svoje teritorije, već ćemo tako i priznati da je ovo slučaj „sui generis“. Na taj način bismo i Rusiji i bilo kome drugom oduzeli pravo da se pozivaju na presedan.
„Zapad se podsmevao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu nakon njegovog Minhenskog govora 2007, a iste godine je na samitu G8 u Hajlingendamu rekao da je „Kosovo deo Srbije i moramo da poštujemo teritorijalni intergritet država, a ako utvrđujemo da je princip prava na samoopredeljenje važnija odrednica međunarodnog prava od teritorijalnog integriteta to ne sme da važi samo u slučaju Srbije već i za celu teritoriju bivše Jugoslavije i Sovjetskog Saveza“. Dakle, on ih je upozoravao da ne može da postoji „sui generis“. Bez obzira na ta dva govora, oni su koordinirali proglašenje nezavisnosti Kosova početkom 2008. sa svim posledicama koje vidimo i dan danas, rekao je Mitić.
Naš sagovornik istovremeno izražava sumnju u dobre namere SAD jer, kako kaže, Amerikanci žele da pokažu kako su oni ti koji se pitaju za bezbednost na Balkanu. To im je, ističe Mitić, bitno kako bi pre svih to videle Ruska Federacija i Kina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala