- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Povrede kao usud – sam sebi najveći protivnik

© AP Photo / Thibault CamusNovak Đoković Karlos Alkaras
Novak Đoković Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Karlos Alkaras doživeo je povredu noge, odnosno imao je probleme sa grčevima, i sve je to uticalo na ishod polufinala Rolan Garosa protiv Novaka Đokovića. Reklo bi se – još jedan problem sa fizičkom spremom u nizu kod mladog Španca. Sada to već postaje trend kod njega. I to vrlo zabrinjavajući trend.
Problemi sa povredama kod Alkarasa počeli su odavno, a od novembra su se uozbiljili. Počelo je u novembru, kada se Karlitos povukao sa mastersa u Parizu zbog bola u stomačnim mišićima.
Na kraju se ispostavilo da je došlo do pucanja mišića, pa zato nije mogao da igra na Završnom turniru u Torinu. Kasnije je tokom pauze između dve sezone Alkaras doživeo povredu u desnoj nozi i to je značilo da neće moći da nastupi ni na Australijan openu.
Ni tu nije kraj...
Alkaras je doživeo potom istegnuće zadnje lože u aprilu. Ipak, ta povreda je bila nešto jednostavnija i lakša, pa je pauzirao desetak dana.

Sve zajedno pauzirao je više meseci i to nije nešto što želite kada se u naponu forme i kada imate 20 godina. Jasno je da njegova karijera, zajedno sa ovim polufinalom protiv Novaka, već mnogo trpi. A izgleda i da će tek da trpi.

Alkaras je priznao da u prošlosti nije radio 100 odsto prave stvari u pripremi, između mečeva, između turnira. Deluje da nije bio dovoljan profesionalac, kao što su to pre njega bili i jesu Novak Đoković i Rafael Nadal.
Jednom prilikom Španac je objasnio situaciju sa povredama i navikama.
„Mislim na odmor, na suplemente, na pravilnu ishranu i tako dalje. Postoji mnogo stvari koje nisam radio kako treba. Povrede su me naučile da moram da se vratim rutinama koje sam radio. I moram da ih radim najbolje što mogu. Ako radiš pravilne stvari, onda će ispravni rezultati doći“, samokritično je objasnio Španac.
O Alkarasovom atomskom tenisu, možda i nepromišljenom i previše agresivnom, govorio je teniski stručnjak Goran Bubanj.
„Alakaras je isforsirano favorit, pošto je Nadal u povlačenju, bio je potreban Španac, nametnuo se igrama, povrede su posledica velikih napora, ako igrate maskimalno na svakom turniru telo se prezasiti. Sama forma nije sporna, igra odlično, ko hoće da ga pobedi mora baš dobro da igra, ali tajna je u tome koliko je zdrav i spreman, jer svaki meč nosi rizik, mlad je igra bez rezerve, jednostavno nije lako izdržati“, objasnio je Bubanj nedavno za Sputnjik.
Slično je govorio još jedan bivši Dejvis kup selektor Srbije Bogdan Obradović.
„Čudno mi je to što je često povređen. Nemamo jasnu sliku o njemu, jasno je da se radi o velikom talentu, ali mi nije jasno kako toliko mlad igrač može da ima toliko problema“, rekao je Obradović za Sputnjik i tačno predosetio kakve probleme može da ima Alkaras na duelu protiv Đokovića.
O povredama Karlosa Alkarasa govorio je i njegov kondicioni trener Martines Kaskales.
„Karlitos je u redu, zna da će biti u redu, to se dešava u tenisu, ali je uvek teško stati kada zaista želiš da igraš. Karlitos igra veoma eksplozivno, juri sve lopte u svakom poenu. Isto radi i na treningu. Udeo je i u njegovim genima, ali kako raste ove probleme rešava bolje. Tim koji ga okružuje se trudi da unapredi ovaj aspekat, ali ne žele da on izgubi pobednički duh“, rekao je Kaskales.
Iako ima samo 20 godina, Alkaras je pokazao da ne kontroliše telo na najbolji način, da je sklon povredama i to ga je već mnogo, mnogo koštalo.
Kako će tek sve izgledati u nastavku njegove karijere, veliko je pitanje.
Ali, činjenica je da je Alkaras imao prekoputa sebe čoveka koji je 16 godina stariji i - fizički spremniji. To mnogo govori.
I o Špancu i o srpskoj mašineriji.
* Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Novak Đoković Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
SPORT
Đoković je u finalu Rolan Garosa – povreda Alkarasa sprečila veći spektakl!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala