- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ovo je mračan dan za Ameriku“: Pokušaj sprečavanja Trampove kandidature – na tragu Klintona i Obame

© AP Photo / Corey SipkinDonald Tramp na putu u krivični sud na Menhetnu
Donald Tramp na putu u krivični sud na Menhetnu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Podizanje optužnice protiv Donalda Trampa nastavak je politike demokrata koji su potpuno potpali pod uticaj Klintonovih i Obame, s namerom da spreče bivšeg američkog predsednika da se kandiduje na izborima iduće godine, smatra Branko Pavlović.
Protiv Donalda Trampa podignuta je optužnica zbog nezakonitog postupanja prema poverljivim dokumentima koje je zadržao nakon odlaska iz Bele kuće u januaru 2021. Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika.

Optužnica protiv Trampa: „Mračan dan za Ameriku“

Vest o podizanju optužnice objavio je Tramp, nazivajući je politički motivisanom.
„Ovo je mračan dan za SAD“, naveo je Tramp, dodajući da nikada nije ni pomislio da bi tako nešto moglo da se dogodi bivšem američkom predsedniku. Tramp je dodao da je pozvan da se u utorak pojavi pred federalnim sudom u Majamiju.
„Ja sam nevin čovek“, poručio je Tramp.
Prema objavljenim dokumentima saveznog suda, Tramp se suočava sa 37 tačaka optužnice, uključujući optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine.

Na liniji Klintonovih i Obame – pokušaj da se spreči Trampova kandidatura

Podizanje optužnice protiv Trampa je jedna pravolinijska politika demokrata koji su potpuno potpali pod uticaj Klintonovih i Obame bez rezervne varijante, što će dovesti do konačne podele celog društva u SAD, kaže za Sputnjik advokat Branko Pavlović, dobar poznavalac američkih prilika.
„Njihova ambicija je ne samo da imaju nelegalne predsedničke izbore u užem smislu, nego da bukvalno probaju da na neki način spreče Trampa da bude kandidat. U realnom, političkom smislu to neće imati uticaja u meri da može da ga eliminiše kao kandidata, ali govori o tome da politički sistem u Americi ne može da prihvati bilo kakvu volju građana koja ne bi potvrdila njihovu neograničenu vlast. Za njih je demokratija samo ako se potvrdi njihova neograničena vlast, a ako se ne potvrdi – to je fašizam, tako da je optužnica protiv Trampa na tom pravcu.“
Pavlović smatra da nije realno da se na taj način spreči Tramp da se kandiduje, jer optužnica protiv njega „ne sadrži ništa“. Osim toga „nesreća je da je optužnica podignuta pred sudom na Menhetnu“ jer da se našla pred velikom većinom drugih sudova u SAD, ona nikad ne bi bila podignuta.
To je prvi i osnovni razlog zašto demokrate ne mogu ići tako daleko, a u drugom smislu, pre presuđivanja ne može se izreći mera kojom bi se bilo kome neka politička prava zabranila, pa i pravo Trampa da se kandiduje, smatra Pavlović.

Sudski progon – rast Trampovog rejtinga

Od početka procesa, rezultat u biračkom telu republikanaca je bio taj da je Ron Desantis koji je bio ili jednak sa Trampom, ili u blagom vodstvu, naglo pao i počeo da gubi u istraživanjima javnog mnjenja i zaostaje za Trampom tridesetak poena, podseća Pavlović.
„Dakle, došlo je do dramatičnog porasta podrške Trampu i do velikog pada podrške Desantisu, tako da ovo kako demokrate rade, to samo može ići dalje u tom pravcu i ne vidim da može imati neki drugi ishod. Čak će, mislim i Desantis i svi drugi koji su najavili kandidovanje ili već u javnosti govore da će biti kandidati, morati da osude optužnicu protiv Trampa. Neće moći unutar republikanaca niko da odigra na tu kartu – Tramp je kriminalac“.
Međutim, sudski progon, prema Pavloviću, Trampu neće ni povećati ni smanjiti šanse na predsedničkim izborima iduće godine.
„To je samo završetak zaokruživanja potpune polarizacije američkog društva na političkoj sceni i lično mislim da Trampu veoma koristi u dobijanju kandidature u ime republikanaca. Ali na samim izborima to mu neće ništa ni pomoći ni odmoći, potpuno druge teme će opredeliti ljude. Unutrašnje teme, teme unutrašnje politike“, zaključio je Pavlović.
Istražitelji su prošle godine zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti. Protiv Trampa je krajem marta u Njujorku podignuta optužnica u slučaju navodnog zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
SVET
Podignuta optužnica protiv Donalda Trampa
Protest ispred Trampove kule u Njujorku uoči početka suđenja. - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
SVET
Ako Trampa zaustave — Ameriku čeka nesaglediv haos
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala