- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Na zvuk „Niške banje“ ustaju i Englezi | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
U novoj emisiji otkrivamo ko su naši gospodari sreće, u čemu je snaga „Epohe majmuna“ Miće Popovića, kao i u kakvom su odnosu književnost i politička korektnost.
Zašto je rođena Nišlijka tek posle 20 godina odlučila da na svoj prepoznatljiv način obradi čuvenu „Nišku banju“ i tako vrati dug svojim sugrađanima, ali i osvoji priznanje u Britaniji, šta se sve našlo na njenom novom konceptualnom albumu „Biljur“ pitamo etno-muzičarku Bilju Krstić.
Po čemu - u danu kada je obeleženo 90 godina od njegovog rođenja - pamtimo Velimira Batu Živojinovića, zbog čega je važno da ga se osim po legendarnim ulogama koji su ga učinile jednim od najpopularnijih svetskih glumaca, sećamo i po prepoznatljivom optimizmu, otvorenosti i dobroti – za Sputnjik govori Batin sin Miljko Živojinović.
Zašto i posle veka od rođenja Miće Popovića i toliko novih umetnika koji su došli posle njega, smatra da je slikarski velikan najveći i najbolji izdanak vremena u kojem je živeo a njegova umetnost, posebno „Epoha majmuna“ jedinstven umetnički dokument tog vremena – za „Orbitu kulture“ objašnjava Mićin dugogodišnji prijatelj, reditelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević.
U kakvom su odnosu književnost i politička korektnost, tema je ovogodišnjeg Festivala evropske književnosti o kojoj razgovaramo sa osnivačem i organizatorom festivala, urednikom kuće „Arhipelag“ Gojkom Božovićem.
Ko su gospodari sreće, da li čovek sam kreira svoju sudbinu ili na nju utiče i ono što se zbiva izvan realnosti, kao san i privid ili ono s druge strane života, da li je svet samo ono što vidimo ili njega čini i sve ono što stvore naše misli i emocije, svest – teme su nove knjige priča „Gospodar sreće“ o kojoj razgovaramo sa njenim autorom, piscem i slikarom Rankom Krstajićem.
Šta se zbilo u Pupinovom poslednjem snu, o čemu razgovara sa majkom Pijadom i kakav oprost traži od nje – saznajemo od Vjere Mujović, autorke teksta duodrame „Pupin: Poslednji san“ u kojoj igra majku slavnog naučnika.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture 9. 6. 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala