- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vrhovni sud Holandije: Skitsko zlato s Krima treba da bude predato Ukrajini

© Sputnik / B.ManušinZlatne pločice iz perioda Skitske kulture
Zlatne pločice iz perioda Skitske kulture - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Vrhovni sud Holandije odbacio je kasacionu žalbu krimskih muzeja i doneo presudu da skitsko zlato mora biti predato Ukrajini, saopšteno je u sudskoj odluci.
„Apelacioni sud Amsterdama je u oktobru 2021. godine doneo presudu da kolekcija treba da bude predata državi Ukrajini. Vrhovni sud Holandije odbacuje kasacionu žalbu krimskih muzeja i ostavlja tu odluku na snazi“, navedeno je u saopštenju.
Presuda Vrhovnog suda Holandije označava okončanje sudskog procesa.
„Muzej Alarda Pirsona dužan je da preda kolekciju umetničkih predmeta državi Ukrajini, a ne krimskim muzejima“, navedeno je u sudskoj odluci.
U kasacionoj žalbi krimski muzeji su naveli da odluka apelacionog suda narušava Prvi protokol Evropske konvencije za ljudska prava.
Krajem januara glavni tužilac Holandije Pol Flas je doneo svoj konsultativni zaključak, u kojem je naveo da skitsko zlato teba da bude predato Ukrajini i da je odluka apelacionog suda zasnovana na aktuelnom zakonodavstvu i da služi legitimnim javnim interesima.
Skitsko zlato je kolekcija od više od 2.000 predmeta koji su korišćeni za izložbu „Krim: Zlato i tajne Crnog mora“, koja je od februara do avgusta 2014. godine bila postavljena u Muzeju Alarda Pirsona u Amsterdamu.
Nakon ujedinjenja Krima s Rusijom u martu 2014. godine na svoja prava na eksponate izvezene s poluostrva pozivali su se i krimski muzeji, i Ukrajina.
Univerzitet u Amsterdamu, pod čijom je nadležnošću Muzej Alarda Pirsona, obustavio je proceduru vraćanja dragocenosti do postizanja dogovora među stranama ili do sudskog rešenja tog pitanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala