Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi u Zvečanu i Leposaviću ne odustaju od protesta

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBlokada Kfora u blizini opštine Zvečan
Blokada Kfora u blizini opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Noć u Zvečanu i Leposaviću protekla je mirno, a tamošnji Srbi i danas su nastavili mirno da protestuju ispred zgrade opštine.
Još od kraja maja, svakog dana ispred kordona Kfora okupljaju se građani i zaposleni u toj većinski srpskoj opštini.
Kažu da ne odustaju od protesta, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi: povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, ali i oslobađanje nepravedno uhapšenih Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića.
Zgradu opštine Zvečan i dalje obezbeđuju pripadnici Kfora, a unutar zgrade se nalaze specijalci sa dugim cevima.
U Leposaviću je okupljen veliki broj građana koji protestuju 12. dan zaredom, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nelegitimnih albanskih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova i dolaska specijalne policije.
Jutros su stigli na smenu italijanski vojnici Kfora koji su zamenili američki kontigent na terenu i koji obezbeđuju prostor između okupljenih na protestu i opštinske zgrade.
U toku jučerašnjeg dana uklonjena je i bodljikava žica kojom su pripadnici Kfora ogradili zgradu opštine. Umesto bodljikave žice, danas prostor oko opštine obezbeđuju vojnici Kfora koji stoje u obruču. Iza zgrade opštine su i dalje oklopna vozila specijalnih jedinica tzv. kosovske policije.
Specijalni predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak zatražili su početkom ove nedelje od prištinskih zvaničnika hitnu deeskalaciju situacije na severu naše južne pokrajine.
Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.
U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.
Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.
Studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici podržali su protest Srba u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
SRBIJA
Studenti u majicama sa natpisom "Izađi mala" podržali protest u Zvečanu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala