Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Održan šesti protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆProtest Srbija protiv nasilja u Beogradu
Protest Srbija protiv nasilja u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Protest „Srbija protiv nasilja“, koji organizuje deo prozapadne opozicije, održava se u Beogradu šesti put.
Okupljenima na protestu su se obratili glumci Jelisaveta Seka Sablić, Milan Marić i Hadži Nenad Maričić, pilot Saša Jovanović, pojedini prosvetni radnici...
Glumica Seka Sablić rekla je obraćajući se okupljenima da je došla na proteste zato što smo svi protiv nasilja.
„Nasilje je kada pravda nema, kada je pravda jedva dostižna, to je nasilje, nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha, to je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su isterani sa svojih radnih mesta bez objašnjenja i kojima zarade nisu isplaćene“, istakla je Sablićeva.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆJelisaveta Seka Sablić na protestu Srbija protiv nasilja
Jelisaveta Seka Sablić na protestu Srbija protiv nasilja - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Jelisaveta Seka Sablić na protestu Srbija protiv nasilja
Nasilje nad građanima je, dodaje, da ne mogu da stignu do lekara, nasilje je iz dana u dan gledati poljoprivrednike kako prosipaju tone mleka...
Glumac Milan Marić rekao da živote stradalih u dve tragedije ne možemo da vratimo, ali da možemo da učinimo sve da se tako nešto više nikada i nikome ne dogodi.
„Možemo se zavetovati da ćemo popravljati ovo društvo i da nikada nećemo odustati od njega“, poručio je Marić.
Glumac Hadži Nenad Maričić poručio je u ime organizatora da će protesti dobiti novi oblik, ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi
Posle obraćanja, okupljeni su krenuli u šetnju rutom od Narodne skupštine Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom ulicom do Slavije, pa Nemanjinom do zgrade Vlade.
Građani su nakratko zastali ispred Ministarstva prosvete, gde su ostavili poruke prosvetara, roditelja i učenika, a potom su došli do zgrade Vlade, gde su napravili prsten ulicama Kneza Miloša, Balkanskom, Sarajevskom i Admirala Geprata.
Ispred zgrade Vlade, okupljenima su se obratili neki od studenata Univerziteta u Beogradu, koji su istakli da je karakter protesta nenasilan i pozvali okupljene da se mirno raziđu, te da se ponovo okupe za nedelju dana.
Zahtevi protesta su smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.
Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.
Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.
Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala