Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šef Euleksa saopštio u kom slučaju bi NATO mogao da pošalje nekoliko hiljada vojnika na KiM

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPripadnici italijanskog KFOR-a u Prištini
Pripadnici italijanskog KFOR-a u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Odlazeći šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark nije odbacio mogućnost da NATO odluči da pošalje nekoliko hiljada vojnika na Kosovo i Metohiju, ukoliko situacija bude ponovo eskalirala.
„Ukoliko situacija postane nestabilna, ukoliko počne da eskalira, to slanje vojnika jeste opcija“, rekao je Vigemark.
Vigemark smatra da će doći trenutak kada civilna policija Euleksa, koja nema izvršna ovlašćenja već samo „nadgleda kosovsku policiju“, više neće biti potrebna na KiM.
„Međutim, za tako nešto se uslovi još nisu stekli“, kazao je Vigemark, prenosi AP.
Vigemark je istakao da je ključno da se ne dozvoli da se incidenti, kao poslednji viđeni na severu KiM, „razbuktaju i preliju u neku vrstu oružanog sukoba“.
„Postojeći dijalog Beograda i Prištine — to je mesto za rešavanje većine otvorenih pitanja“, rekao je on.

„Nije objektivno očekivati veće dužnosti Kfora na severu Kosova“

Portparol Kfora, pukovnik Andrea Galijeni, održao je danas konferenciju za novinare na kojoj mu je postavljeno pitanje da li će u budućnosti Kfor preuzeti kontrolu na severu Kosova i Metohije.
„Ne, Kfor je prisutan na severu zbog krize, ali nije objektivno očekivati veće dužnosti Kfora. U ovom trenutka Kfor prati situaciju“, odgovorio je Galijeni.
„Od 29. maja dodatne trupe Kfora raspoređene su na severu Kosova, nakon što su četiri predsednika pre nekoliko dana nasilno pokušala da uđu u njihove kancelarije. Kfor je bio tu da spreči dalju eskalaciju protesta i 29. maja u jednoj opštini (Zvečan) održan je veliki protest. Tokom protesta, vojnici su povređeni kamenicama, improvizovanim eksplozivom i vatrenim oružjem. Bilo je jasno da ljudi pokušavaju da mirno protestuju, ali je bilo jasno da je tu bilo i drugih, pojedinih kriminalnih grupa koje pokušavaju da napadnu trupe Kfora“, rekao je Galijeni, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
On je naveo da se čini da situacija na severu postaje sve bolja što se tiče bezbednosti, dodajući da će jače prisustvo Kfora biti na severu KiM sve dok postoji mogućnost da situacija dalje eskalira.
Turski vojnici, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
SRBIJA
Turska započela raspoređivanje svojih specijalaca na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala