Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Glavni prištinski pregovarač podmeće falsifikovani non-pejper SANU

© Sputnik / Lola Đorđević SANU
SANU - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je da je tzv. „non-pejper“, koji je na svom portalu objavio glavni prištinski pregovarač u briselskom dijalogu Besnik Bisljimi, a čiji je navodni autor akademik Vasilije Krestić, grub falsifikat. Kancelarija za KiM saopštila je da se radi o očajničkom potezu Prištine.
Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (IO SANU) saopštio je da je sa dubokim ogorčenjem primio informaciju o tzv. „non-pejperu“, koji je na svom Tviter nalogu objavio Bisljimi.
Kategorički tvrdimo da je reč o grubom falsifikatu, kojim se SANU po ko zna koji put uvlači u prizemne politikantske igre, saopštio je Izvršni odbor SANU.
Njihovo saopštenje objavljujemo u celosti:
Tekst koji je pripisan akademiju Vasiliju Krestiću u celosti je izmišljen, pošto se on nikada nije bavio ni naučnim ni političkim problemima Kosova i Metohije, niti je ikada napisao i potpisao rad slične sadržine. Uostalom, pomenimo i to, članovi Akademije su se uvek javno izjašnjavali o pitanjima kosovske problematike, tako da nema niti je ikada bilo potrebe za tajnim dokumentima.
Da je reč o falsifikatu pokazuje i činjenica da je forma zaglavlja SANU preuzeta sa dokumenta na kojem se nalaze brojevi telefona koje Akademija već neko vreme ne koristi. Pored toga, u delovodnoj knjizi SANU, pod brojem navedenim u falsifikatu gospodina Bisljimija, zaveden je drugi dokument, dok tajni „non-pejper“ nigde ne postoji, što se sve lako može proveriti na Pisarnici SANU.
Izvršni odbor SANU konstatuje da poturanje ovog lažnog i tendencioznog dokumenta predstavlja novi, maliciozniji oblik napada u odnosu na ono što je dosad pripisivano SANU u izjavama pojedinih političara i nekim novinskim tekstovima.

Kancelarija za KiM: Družina sitnih prevaranata i falsifikatora u Prištini

Ovim povodom oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštenjem, koje takođe prenosimo u celosti:
„Da je politička vrhuška u Prištini ništa drugo do družina sitnih prevaranata i falsifikatora, potvrđuje i očajnički pokušaj poturanja lažnog non-pejpera o Zajednici srpskih opština iza kojeg navodno stoji Srpska akademija nauka i umetnosti.
Pothranjujući stare i prevaziđene stereotipe o Srbiji i SANU, koji su takođe nastali kao plod laži i prljave propagande, ali u vreme kada je Beograd mnogima bio džak za udaranje, političko rukovodstvo u Prištini pokušava da popravi svoj zasluženo survani imidž, uništen upravo nekredibilnošću, lažima i neuračunljivošću.
U Prištini očigledno ne shvataju da Srbija danas nije država parija, već univerzalno priznat garant stabilnosti i napretka zapadnog Balkana, i da se njen ugled ne može narušiti jeftinim šibicarskim trikovima.
Da stvar bude gora, takav bedni falsifikat u javnost plasira glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, što samo potvrđuje ono što smo oduvek i znali, da Priština u dijalogu sa Beogradom ne učestvuje da bi donosila teške odluke i doprinela izgradnji poverenja i mira u regionu, već da bi lagala i varala.
Ovih dana smo svedoci koliko je verolomna i prevarantska politika Kurtija i njegovih lakeja iznervirala međunarodne posrednike i njihove vlade, koje ne žele više da trpe bezobrazluk Prištine, ali Kurtiju i Bisljimiju to očigledno nije bilo dovoljno da nauče lekciju, već nastavljaju da sve dublje tonu u blato laži i obmana.
Ukoliko se stvari posmatraju racionalno, neobjašnjiv je strah Kurtija i njegovih saradnika od Zajednice srpskih opština, međutim ti ljudi ne rukovode se racionalnom politikom, već anahronizmima, afektima i pre svega dubokom iracionalnom mržnjom prema Srbiji i svemu srpskom.
Sada kada je raskrinkan njihov pokušaj da falsifikatom Zajednicu srpskih opština predstave kao deo nekakve velikosrpske zavere, pretpostavljamo da su sledeći na njihovom udaru iluminati, rozenkrojceri i reptilijanci, i sa velikim nestrpljenjem očekujemo da od Bisljimija saznamo da li su u razradi koncepta ZSO možda učestvovali i marsovci“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala