- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mogu li 25 velikih indijskih kompanija da preokrenu situaciju u Srbiji

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Indije Droupadi Murmu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Indije Droupadi Murmu. - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Ogromno tržište Indije, pete privrede sveta, u jednom za nju nevelikom, ali za nas značajnom delu, može da bude pokriveno uslugama iz Srbije, pre svega iz IT sektora i turizma, ali i pojedinim poljoprivrednim proizvodima, smatra analitičar Privredne komore Srbije Bojan Stanić.
Srpsko-indijski poslovni forum, koji je u Palati Srbija okupio oko 100 privrednika iz 25 indijskih i 53 domaće kompanije, trebalo bi, kako se očekuje, da uradi ono što prethodna dva nisu – da otvori vrata za nova partnerstva i novo tržište za naše kompanije. Indija je najbrže rastuća privreda sveta i po oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića, važno je da uspostavimo što bližu saradnju sa njom. On smatra da bi nevelika trgovinska razmena brzo mogla da dostigne i milijardu dolara.

Skroman izvoz Srbije

„Kada pogledamo 2022. godinu ukupna spoljnotrgovinska razmena između Indije i Srbije bila je oko 330 miliona dolara i mnogo je veći naš uvoz. Mi smo izvezli robe za svega oko 20 miliona dolara, a uvezli za 310. Slična tome su i prva tri meseca 2023. godine, kada je izvoz bio vredan oko šest miliona, a uvoz 93 miliona dolara“, kaže za Sputnjik Stanić, zamenik direktora analitike u Privrednoj komori Srbije.
Najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u prošloj godini bile su sveže jabuke, neki delovi za nameštaj i tehničke uređaje ali niske tehnološke intenzivnosti, potom cigarete. Iz Indije smo, pre svega, uvozili aluminijum, pametne telefone, nerazvrstanu robu, odnosno brojne proizvode za finalnu potrošnju, precizirao je naš sagovornik, ističući da je uvoz iz Indije bio značajno raznovrsniji od našeg izvoza.

Moćna peta privreda sveta

Vrlo visok deficit u razmeni je, smatra on, posledica pre svega slabe konkurentnosti naše privrede na tržištu Indije koja ima ogromne resurse i komparativne prednosti u proizvodnji kako sirovina, tako i visokotehnoloških proizvoda. O kakvoj je privredi reč, najbolje, kako kaže, govore podaci.
© Tanjug / STRAHINJA AŽIMOVIŽSrpsko-indijski poslovni forum u Beogradu je okupio oko 100 privrednika dve zemlje
Srpsko-indijski poslovni forum 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Srpsko-indijski poslovni forum u Beogradu je okupio oko 100 privrednika dve zemlje
© Tanjug / STRAHINJA AŽIMOVIŽSrpsko-indijski poslovni forum u Beogradu je okupio oko 100 privrednika dve zemlje
Srpsko-indijski poslovni forum 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Srpsko-indijski poslovni forum u Beogradu je okupio oko 100 privrednika dve zemlje
„Ona je peta privreda sveta po nominalnom BDP-u, a mereno paritetom kupovne moći je čak treća. To znači da se ona ubrzano razvija, da ubrzano raste i stopa rasta za Indiju ove godine je procenjena na oko 7,0 procenata. To je više od Kine koja je na oko pet odsto i više nema te stope rasta koje je imala pre pandemije“, ukazuje naš sagovornik.
Stanić, međutim, ukazuje i na činjenicu da Indija još treba da reši problem izrazito velikih nejednakosti u zemlji. Kao najmnogoljudnija zemlja na planeti prema dohotku po glavi stanovnika ona je tek na 140. mestu i zato, dodaje on, Indija ima tražnju za svim proizvodima, od onih osnovnih, egzistencijalnih, do visokotehnoloških.
Stanić podseća da je upravo Indija za nekadašnju SFR Jugoslaviju bila jedan od najznačajnijih ako ne i najznačajniji partner van Evrope i da je opšti zaključak da ekonomska saradnja i ekonomski kontakti uopšte ne prate tradicionalno visok nivo odnosa u političkom, strateškom smislu kakve imamo sa tom zemljom.

Ima potencijala

„Kada govorimo o potencijalima tu je proizvodnja prehrambenih proizvoda i prerađivačke industrije, ali i turizam zato što je zbog rasta privrede i životnog standarda dobrom broju Indusa dostupan svet, žele da putuju. Svakako su tu i informacione tehnologije, bez obzira što je Indija poznata kao zemlja koja ima veliki IT potencijal“, ocena je Stanića.
Tu je i odbrambena industrija u okviru koje dve zemlje, kako je izjavio Vučić, mogu dobro da sarađuju.
Stanić napominje da su u Srbiji prisutne 282 kompanije koje imaju većinski kapital iz Indije, što je, po njegovom mišljenju malo imajući u vidu da je tu relativno niska zaposlenost i da su među njima najznačajnije kompanije iz uslužnih delatnosti, uglavnom trgovina na veliko i malo, smeštaj i ishrana, konsultantske i informatičke delatnosti.
CC BY-SA 3.0 / Petar Milošević - Own work / Fabriku traktora IMT pre pet godina je kupila indijska kompanija Tafe
Prva serija IMT-ovih traktora - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Fabriku traktora IMT pre pet godina je kupila indijska kompanija Tafe
CC BY-SA 3.0 / Petar Milošević - Own work / Fabriku traktora IMT je pre pet godina kupila indijska kompanija Tafe
Prva serija IMT-ovih traktora - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Fabriku traktora IMT je pre pet godina kupila indijska kompanija Tafe
„Svakako da se indijsko tržište u jednom vrlo malom ali za nas značajnom delu, može pokrivati uslugama iz Srbije i ono što je bitno je da je na Srpsko-indijski biznis forum u Srbiju došlo 25 velikih i značajnih kompanija iz Indije iz različitih oblasti, uključujući i IT sektor. To je prilika za kontakte i samim tim i produbljenje dalje saradnje“, smatra on.
Među tih 25 kompanija, tu su i one iz IT sektora po čijem su razvoju Indusi u svetu prepoznatljivi, ali i Srbija poslednjih godina, ali i one koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, iz oblasti hemijske i farmaceutske industrije, metalske industrije, ali i velike trgovinske kompanije, kaže naš sagovornik. Tu bi, ocenio je on, trebalo i tražiti mogućnosti za unapređenje saradnje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala