- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva traži međunarodnu osudu Kijeva za uništenje Kahovske hidroelektrane

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Kijevski režim mora da snosi odgovornost za rušenje Kahovske hidroelektrane, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Mihail Galuzin.

„Sve je ovo delo kijevskog režima koji mora da snosi odgovornost za to. Ruska strana je blagovremeno preduzimala diplomatske korake kako bi sprečila provokacije kijevskog režima oko Kahovske HE“, istakao je Galuzin u emisiji na TV „Rusija 24“.

On je dodao da je rušenje HE „ratni zločin i teroristički akt, koji je izvršio kijevski režim uz puno dopuštenje njegovih zapadnih pokrovitelja“.
„Moskva će na međunarodnim platformama tražiti osudu Kijeva zbog uništavanja Kahovske HE“, istakao je diplomata.
Prethodno je zamenik predstavnika Rusije pri odeljenju Svetske organizacije u Ženevi Andrej Belousov podsetio da je, u vezi sa situacijom oko Kahovske HE, 21. oktobra 2022. godine, stalno predstavništvo Rusije u Njujorku uputilo pismo u kom se izražavala ozbiljna zabrinutost povodom granatiranja ukrajinskih snaga hidroelektrane, kao i u vezi sa mogućim katastrofalnim posledicama ovakvih varvarskih akcija.
Tokom noći između ponedeljka i utorka, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

Incident na cevovodu za tranzit amonijaka uticaće na prehrambeni sporazum?

Galuzin je na pitanje ima li smisla nastaviti konsultacije o prehrambenom sporazumu nakon dizanja u vazduh dela cevovoda za tranzit amonijaka „Toljati-Odesa“ odgovorio da će incident biti uzet u obzir na konsultacijama o prehrambenom sporazumu.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio da je eksplozija na cevovodu za amonijak „Toljati-Odesa“ postala još jedan trenutak koji umnogome komplikuje situaciju sa produženjem prehrambenog sporazuma.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ukrajinska diverzantska grupa digla u vazduh cevovod za amonijak „Toljati-Odesa“ u Harkovskoj oblasti.

Kijev i Zapad vide Moldaviju kao „drugu Ukrajinu“

On je, takođe, komentarisao i situaciju u Moldaviji rekavši da Zapad neodgovorno i kratkovido posmatra tu zemlju u ulozi „druge Ukrajine“, a da aktuelna vlast Kišinjeva u tome aktivno učestvuje.
Prema njegovim rečima, Moskva ne inicira nikakvu eskalaciju sa Kišinjevom, već se radi o učešću trenutne moldavske vlasti u antiruskoj politici SAD i njihovih satelita.
Kahovska hidroelektrana u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
RUSIJA
Kijev izazvao ekocid: Teške posledice rušenja Kahovske hidroelektrane po životnu sredinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala