- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Prestolonaslednik Saudijske Arabije zapretio da će da revidira odnose sa Vašingtonom

© Foto : Bandar AljaloudAmerički predsednik Džozef Bajden sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, u poseti Saudijskoj Arabiji
Američki predsednik Džozef Bajden sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, u poseti Saudijskoj Arabiji  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman pripretio je Sjedinjenim Američkim Državama „ozbiljnim ekonomskim posledicama“ zbog toga što su pplanirale da kazne Rijad zbog odluke da smanji proizvodnju nafte, piše izdanje „Vašington post“, pozivajući se na tajna dokumenta.
Izvor izdanja u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD izjavio je da ništa ne zna o ovakvim pretnjama Saudijske Arabije.
„Ovakvi dokumenti, uopšteno, predstavljaju trenutan odraz stvarnosti i ne daju kompletnu sliku“, naglasio je on.
Prema rečima sagovornika izdanja, Vašington nastavlja saradnju sa Rijadom i smatra ga važnim partnerom za unapređenje uzajamnih interesa na Bliskom istoku.

Kremlj: Saudijskoj Arabiji ne trebaju pouke čak ni od SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Saudijska Arabija suverena država i odgovoran igrač na svetskom energetskom tržištu, te da teško neko može da joj diktira kakve će odluke da donosi u sferi ekonomije.

„Saudijska Arabija može suvereno da donosi odluke koje se tiču njene ekonomije. I teško da bilo ko, pa čak i Sjedinjene Američke Države, mogu da joj daje primedbe i pouke kako treba da se ponaša u ovom ili onom slučaju“, istakao je Peskov.

Depeša američke obaveštajne službe u kojoj se govorilo o prinčevim pretnjama otkrivena je usled velikog curenja poverljivih dokumenata na platformi „Diskord“. Istovremeno, ostaje nejasno da li su reči saudijskog princa bile upućene direktno američkim činovnicima ili presretnute pomoću elektronskog prisluškivanja.
Izdanje podseća da je američki predsednik Džozef Bajden oktobra prošle godine upozorio da Saudijsku Arabiju čekaju „neke posledice“ zbog lobiranja za odluku OPEK+ da se smanji proizvodnja nafte za dva miliona barela dnevno usled visokih cena energenata i međuizbora u Americi koji su se približavali.
Saudijska Arabija - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
SVET
Vašington gnevan na Saudijce ali mu ostaje samo da – čini ustupke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala