Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lukav plan Edija Rame da se uplete u dijalog Beograd i Prištine

© AP Photo / Olivier MatthysPremijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Slanjem nacrta zakona o ZSO Nemačkoj i Francuskoj albanski premijer Edi Rama na lukav način pokušava da se uplete u dijalog Beograd i Prištine i ujedno spasi fotelju Aljbina Kurtija koji zapadnim saveznicima već dosadio svojom samovoljom, veruje diplomata Branko Branković.
Premijer Albanije Edi Rama poslao je, ničim izazvan, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu predlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Kako je objasnio, to je nacrt koji su davno razradili vrhunski američki i evropski stručnjaci, za slučaj da dođe ovaj dan, jer smatra da ni Srbija ni Kosove ne žele da se ZSO formira.

Ramin lukav plan

Rama tvrdi da je jasno da je ZSO „Gordijev čvor" i da na ovaj način želi da pomogne bratskom Kosovu da izbegne moguće neprijatnosti sa prijateljima iz međunarodne zajednice. S druge strane, iz Prištine je Rami poslata poruka da samo tamošnja vlada ima pravo da predloži nacrt zakon o ZSO.
Na pitanje da li je ovaj Ramin potez mešanje u unutrašnje pitanje Srbije bivši ambasador i diplomata Branko Branković kaže da svaka država ima pravo da predoči svoje predloge, ali smatra da je ovo lukav pokušaj Albanije da se na neki način ubaci u pregovore.
„Rama nije predložio Srbiji direktno ovaj predlog da bismo rekli da se meša u unutrašnje pitanje Srbije, već onima koji, uslovno rečeno, vode dijalog. Međutim, samom činjenicom da je uradio šta je uradio on se meša u sve, i to lukav način,“ kaže Branković.
On istovremeno ne veruje da ovaj potez Edija Rame, ma šta se čulo sa Kosova, nije došao bez konsultacija, pa čak i bez zahteva Prištine.

Dogovor Prištine i Tirane

„Evidentno je da je sve što je Prištini nametnuto da uradi, od formiranja ZSO, povlačenja kosovskih snaga sa severa Kosova i zahteva za nove izbore za četiri opštine na severu Kosova koje je međunarodna zajednica predočila Kurtiju zbog eskalacije sukoba na severu Kosova, na sebe na neki način preuzeo albanski premijere da bi zaštitio Aljbina Kurtija. Jer Kurtiju ne odgovara na unutarpolitičkom planu da ispuni zahtev koje je dobio od Amerike i EU,“ smatra Branković.
I Kurtiju i Rami je jasno, kaže Branković, da Zapad neće dugo da toleriše Kurtijevo ponašanje i tu je Rama uskočio sa ovim planom.
„Naravno ceo rečnik kojim je Rama objasnio razlog za slanje ovog nacrta pokazuje da situacija na KiM ne ide u prilog onome što Albanci odavno hoće a to je da zauzmu sever Kosova i da stvore tela koja će im omogućiti da celo Kosova bude jedinstveno, sa ili bez Srba,“ ističe naš sagovornik.
Branković na kraju podseća da nacrt ZSO koji je Upravljački tim predložio na pregovorima u Briselu, a koji je Priština odbila ostaje u opticaju, kao i predlog koji je dao evropski tim.

Evropi se sviđa Ramin plan?

Rama je rekao da ne razume oklevanje vlasti sa Kosova da deeskalira situaciju na severu, koja poprima razmere političke tragedije za Republiku Kosovo. On je takođe naglasio da su izjave njihovih strateških saveznika o ovoj situaciji sve alarmantnije i da ne shvata razlog oklevanja kosovskih vlasti da deeskaliraju situaciju u kojoj je očigledno da Kosovo svakodnevno pravi velike gubitke.
Takođe je istakao je da veruje da je stvaranje ZSO ključ da se konačno otvore vrata za međunarodnu afirmaciju Kosova.
Nacrt teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koji je premijer Albanije Edi Rama predao Parizu i Berlinu, stigao je danas i na adresu Evropskog saveta
Mediji pišu da su diplomatski izvori koji su imali priliku da vide ovaj nacrt ocenili da se radi o "ozbiljnom i visokokvalitetnom dokumentu". Briselski izvori potvrđuju da se tekst nacrta pažljivo analizira, i da se da se dokument tretira kao još jedan doprinos, sličan ostalim nacrtima koje su izradile razne organizacije i tink-tenkovi.
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
SRBIJA
Rama: Poslao sam Makronu i Šolcu predlog nacrta statuta ZSO
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
SRBIJA
Kurti saopštio kada će izneti svoju viziju statuta ZSO
Edi Rama na samitu u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
SRBIJA
Rama: Nisam se konsultovao sa Kurtijem oko nacrta za formiranje ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala