- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Američki mediji šire dezinformacije o Kahovskoj hidroelektrani

© Foto : Administracija grada Nova KahovkaNova Kahovka pod vodom
Nova Kahovka pod vodom - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
U američkim medijima je u toku kampanja sa dezinformacijama o Kahovskoj hidroelektrani uz pokušaje američkih vlasti da uklone sumnju sa kijevskog režima, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„U lokalnim medijima je u toku kampanja koja ima cilj da širi dezinformacije oko Kahovske hidroelektrane. Pojavio se veliki broj insinuacija na temu toga da je Rusija, navodno, sama razorila najvažniji infrastrukturni objekat“, rekao je on.
Antonov je dodao da su američke vlasti izgradile svoju retoriku tako kao da u svakom slučaju leži odgovornost na Rusiji za sve incidente koji se dogode tokom ukrajinskog konflikta.
„Postoji još jedan očajnički pokušaj da se ukloni sumnja sa kijevskog režima koji je mesecima namerno granatirao hidroelektranu“, naveo je ruski ambasador.
Istakao je da terorističke akcije Ukrajine i dalje dobijaju podršku SAD i da vašingtonske mecene nikada ne kritikuju Kijev.
„Sve akcije režima se odobravaju, a bilo koji napadi od kojih stradaju Rusi se ohrabruju. Međutim, vidimo da je za SAD i to malo i terorističke akcije Ukrajine će i nadalje dobijati podršku“, rekao je on.
Antonov je dodao da akcije američkih vlasti predstavljaju nepromišljen stav koji je već doveo do ozbiljnih previranja u svetu.
Tokom noći između 5. i 6. juna, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Hidroelektrana „Kahovka“ nalazi se na reci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije. Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.
Satelitski snimak oštećenja Kahovske hidroelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
RUSIJA
Patrušev: SAD, Britanija i partneri u NATO-u treba da odgovaraju za dizanje Kahovske HE u vazduh
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala