- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rjabkov: Nema osnova za optimizam u dijalogu sa SAD o kontroli naoružanja

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Rusija nije dobila nikakve dodatne signale od Sjedinjenih Američkih Država o ponovnom pokretanju dijaloga o kontroli naoružanja i nema osnova za optimizam po ovom pitanju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Nismo dobili nikakve dodatne signale iz Vašingtona u nastavku onoga što je tada javno objavljeno. Ali pre ove objave, u toku zatvorenih kontakata na različitim nivoima, čuli smo pozive za punu implementaciju sporazuma START. Naravno, Amerikancima smo podrobno predstavili svoj stav o ovom pitanju“, rekao je Rjabkov novinarima na marginama XXII Međunarodne škole globalne bezbednosti.
„Želeo bih da napomenem u vezi sa govorom pomoćnika predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost koji je izazvao takvo interesovanje da se, strogo govoreći, njegovi signali na ovaj ili onaj način vrte oko teme strateškog nuklearnog naoružanja. Podsećam da u ruskom stavu, koji je više puta izrečen i Amerikanci ga oni odlično znaju, postoji element da dijalog o strateškoj stabilnosti treba da obuhvati sve faktore koji utiču na situaciju u ovoj oblasti i da se ne svode samo na Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju“, naglasio je Rjabkov.
On je dodao da SAD „očigledno teže ne samo da održe, već i da ojačaju sopstveno prevashodstvo u različitim okruženjima borbenih dejstava, uključujući svemir, sajber i tako dalje“.
„Aktuelnost ovih priča je, ako zaista ozbiljno razgovaramo o strateškoj stabilnosti, neosporna. ‘Kompartmentalizacija’, o kojoj se govori, je nova oznaka koja pokriva težnju da sebi obezbede prednost tamo gde ona ili postoji, ili tamo gde oni očekuju da će je dobiti, nauštrb bezbednosnih interesa, uključujući interese Rusije. Stoga ovde nema osnova za optimizam. Samo je potrebno da se fokusirano radi“, zaključio je zamenik ministra.
On je naglasio da Moskva očekuje da „suštinski neprijateljska politika Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji neće funkcionisati“.
„I činimo sve da pretrpi neuspeh. Tada će se steći uslovi da ozbiljno ih, na osnovu ravnopravnosti i punog poštovanja naših interesa – neospornih, zaštitimo i obezbeđujemo svim sredstvima – tada će biti moguće voditi takav dijalog. Za sada se ništa nije promenilo“, zaključio je zamenik ministra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala