- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Otkriveni detalji ofanzive Kijeva kod Zaporožja: Propao faktor iznenađenja, protivnik se povukao

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSamohodni top "Nona-S" u južnom sektoru SVO
Samohodni top Nona-S u južnom sektoru SVO - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Ukrajinske snage nisu uspele da izazovu efekat iznenađenja prilikom ofanzive u zaporoškom pravcu, saopštio je komandant grupe ruske vojske u tom pravcu, general-pukovnik Aleksandar Romančuk.
Kako je istakao, ukrajinske snage su noćas pokušale da pređu u ofanzivu u zaporoškom pravcu angažovanjem snaga pojačane mehanizovane brigade koju su činila četiri ojačana mehanizovana bataljona.

„Delovanjem izviđačkih jedinica protivnik nije uspeo da postigne efekat iznenađenja u izvršavanju svojih zadataka. Protivnik je, pretrpevši gubitke, odustao od dalje ofanzive i povukao se sa preostalim snagama. Gubici Kijeva su do 350 vojnika, preko 30 tenkova, uključujući tri 'leoparda', kao i više od 10 borbenih vozila pešadije“, rekao je Romančuk.

Ofanzivi ukrajinskih jedinica prethodila je snažna paljba.

„Protivnik je izvodio napade avijacijom, raketnim snagama, artiljerijom na položaje naših vojnika na prvoj liniji, u dubini odbrane, na komandna mesta, položaje artiljerije, objekte u pozadini“, kazao je Romančuk.

Kijev je krenuo u ofanzivu u dva sata noći. Međutim, ruski vojni obaveštajci, jedinice specijalne namene i obaveštajni avioni su otkrili ukrajinske snage. Na njih je izvršen napad bombarderima, jurišnom avijacijom. Ruski vojni helikopteri su izvodili napade na ukrajinske snage leteći na malim visinama. Koristeći protivtenkovske vođene rakete, uništili su devet tenkova i borbenih vozila pešadije.

„Prve ozbiljne gubitke protivnik je pretrpeo prilikom pokušaja da pređe minska polja. Četiri njihova tenka su dignuta u vazduh na minskom polju, a uništen je i sistem za deminiranje“, rekao je Romančuk.

Takođe je dodao da je artiljerija ukrajinskih snaga tokom pokušaja ofanzive u zaporoškom pravcu potisnuta tokom kontrabaterijske borbe.
Pored toga, ruske jedinice za elektronsko ratovanje onesposobile su komunikacioni sistem protivnika, kao i kanale za upravljanje dronovima. PVO jedinice su oborile 11 ukrajinskih bespilotnih letelica.
Romančuk je istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin dobijao od vojnika izveštaje o situaciji uoči ofanzive Kijeva kao i jutros nakon borbi.
Ruske snage za PVO u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: Ukrajinske snage nisu uspele da probiju odbranu u zaporoškom pravcu, veliki gubici Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala