- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko otkriva: Evo rezultata ukrajinske „kontraofanzive“...

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Vojno-politička situacija se usijala u celom svetu do krajnjih granica, međutim to je samo vrh ledenog brega, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku sa sekretarima Saveta bezbednosti zemalja-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

„Vidite da je vojno-politička situacija usijana do krajnjih granica, ali to je samo vrh ledenog brega. U osnovi svih sukoba leži masovni hibridni uticaj na ključne oblasti našeg društvenog života: ekonomski, informacioni, biološki, socijalni, humanitarni, pa čak i duhovni. On se pojavljuje na svim frontovima“, rekao je Lukašenko agenciji „Belta“.

On je istakao da je dijalog među državama u sferi jačanja kolektivne bezbednosti aktuelniji nego ikada, kao i da bi države mogle da razmisle o konceptu nove strategije kolektivne bezbednosti organizacije do 2035. godine.
Komentarišući situaciju u Ukrajini istakao je da je Ukrajina pretrpela velike gubitke, da je poginuo veliki broj ukrajinskih vojnika i da je uništena velika količina ukrajinske tehnike.
Naglasio je da Zapad koristi Ukrajinu kako bi pokorio Rusiju.
Tri dana ‘kontraofanzive’. Ono što vidimo i informacije koje sam dobio od predsednika Rusije, potpuno se poklapaju. Za tri dana uništeno je oko tri desetine tenkova – ofanzivnih, ukrajinskih. Lakše je odbraniti se nego napadati – razumete. Sto dvadeset ili sto trideset borbenih vozila pešadije za tri dana. A najgore je što je stradalo više od 2.100 Ukrajinaca. Dve hiljade i sto! Sa ove strane nešto više od 70. Eto rezultata tog pokušaja ‘kontraofanzive’“, istakao je Lukašenko.
„Nema nikakve kontraofanzive i ne može je biti. A ako je bude – evo rezultata za tri dana. I što je najvažnije – četvrti ili peti dan – tišina. Šta to znači? Pretrpeli su ozbiljan poraz, seli i razmišljaju ( Zapad) šta da rade dalje“, dodao je predsednik.
Lukašenko je ponovo izrazio uverenje da ne postoji drugi način da se ukrajinski konflikt reši osim pregovorima. Prema njegovim rečima, to je i stav predsednika Rusije.
„Mir i samo mir. Ali mir nije potreban. Zapad se čvrsto zakačio za Ukrajinu da bi zdrobio Rusiju pod sobom i ponizio je. Ali to se neće desiti. Znate Ruse, znate nas – nećemo klečati. ​​Zato moramo da se dogovaramo dokle god je to moguće. Inače će biti gore“, zaključio je Lukašenko.
Beloruski predsednik je naglasio da je sada važno da se zaustavi konflikt u Ukrajini, a ne da se traže razlozi zbog čega je nastao. Istakao je da je u jučerašnjem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potvrđeno da u Ukrajini nije bilo zapadnog naoružanja i plaćenika onda bi se konflikt odavno završio.

SAD žele da raščlane Evropu kako bi njom vladali

„Razlog ukrajinskog konflikta je dublji. SAD vrše pritisak na Evropu i žele da je raščlane. Potrebno im je da ‘zakuvaju kašu’ kako bi vladali Evropom“, rekao je Lukašenko.
Komentarisao je i sankcije izjavio je da su one od alata za primoravanje na mir i bezbednost postale sveobuhvatna pretnja globalnih razmera. Čitavi regioni su osuđeni na glad, hladnoću i siromaštvo.
„Kada se govori o uzrocima, potrebno je da se posmatra dublje. Neophodno je Rusima odati priznanje, jer su oni na vreme rekli: to su vaši problemi, ali nam garantujte bezbednost. Između ostalog i Belorusiji. Odgovor na ovaj zahtev za garancije ste videli. Imam u vidu bezbednosne garancije za sovjetski prostor i pre svega za Rusiju, ali nam ih niste dali“, istakao je beloruski predsednik.
Naveo je i da je ruska specijalna operacija u Ukrajini postala poklon za Zapad, nju su iskoristili kako bi bacili taj prostor na kolena, a zatim i Kinu, jer je ona njihov glavni cilj.

Lukašenko: Ukrajina razrušila Kahovsku hidroelektranu - cilj skrivanje tri dana „kontraofanzive“

„Jasno je da je ukrajinska vojska htela da sakrije tri dana ‘kontraofanzive’ u kojoj je uništeno skoro 200 oklopnih vozila i poginulo više od dve hiljade ljudi“, izjavio je beloruski predsednik.

Obratio je pažnju i na pažljiv i oprezan stav Sjedinjenih Američkih Država koje su navele da za sada ne mogu da kažu ko je granatirao Kahovsku hidroelektranu, jer je potrebno da se sve razmotri.
Tokom noći između 5. i 6. juna, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Hidroelektrana „Kahovka“ nalazi se na reci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije. Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.
Lukašenko se danas sastao sa sekretarima Saveta za bezbednost država-članica ODKB u Minsku. Teme su izazovi i pretnje po bezbednost država-članica organizacije i mere za njihovu neutralizaciju. Plan je i da se razmotre dokumenti koji se odnose na regionalnu antiterorističku operaciju ODKB „Plaćenik“, pripreme organi za upravljanje i formiranje snaga i sredstava sistema za kolektivnu bezbednost ODKB.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Lukašenko: Ukrajinski sukob bio neizbežan, Rusija sprečila razvoj gorih događaja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala