- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Brodski kvartet izvodi muziku Isidore Žebeljan u Kolarčevoj zadužbini

© Foto : Sputnjiku ustupila Kolarčeva zadužbinaBrodski kvartet
Brodski kvartet - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Brodski kvartet, jedan od vodećih kamernih ansambala na svetskoj muzičkoj sceni, nastupiće 18. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
Ovaj kamerni ansambl sa višedecenijskom tradicijom, na koncertu na Kolarcu nastupiće u sastavu Krisija Osostovič (violina), Ijan Belton (violina), Pol Kesidi (viola) i Džeklin Tomas (violončelo).
Kvartet nosi ime velikog ruskog violiniste i pasioniranog kamernog muzičara Adolfa Brodskog, kome je Čajkovski posvetio svoj Violinski koncert.
Na koncertu će biti izvedena dela Isidore Žebeljan koja je godinama sarađivala sa ovim kvartetom.

Isidora i Brodski kvartet

Kao i sve inostrane muzičare, dirigente, ansamble i orkestre s kojima je sarađivala, Isidora je i Brodski kvartet upoznala preko svoje muzike, kaže oboista Borislav Čičovački.
Istaknuti španski klarinetista Žoan Enrik Ljuna učestvovao je 2003. godine u izvođenju svetske premijere Isidorine kompozicije „Pesma putnika u noći“ u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
Kada mu je nekoliko godina kasnije čuveni Brodski kvartet ponudio saradnju u vidu zajedničkog koncertnog programa i međunarodne turneje, Ljuna je smatrao da na tom koncertu neizostavno mora da bude izvođena i Isidorina muzika.
Tako je Brodski kvartet izvodio Isidorinu kompoziciju na brojnim koncertima po celoj zapadnoj Evropi i u Južnoj Americi, a da se još nisu upoznali sa kompozitorom.
Na svom gostovanju u Beogradu 2007. godine sa Danijelom Rolandom koji će kasnije postati jedan od najvećih ambasadora Isidorinog stvaralaštva, članovi Brodski kvarteta upoznali su Isidoru i ostali opčinjeni njenom ličnošću i njenom muzikom.
© Foto : YT/ RTS 3 - Zvanični kanalIsidora Žebeljan
Isidora Žebeljan - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Isidora Žebeljan

Isidora – neverovatan muzičar

O tom susretu violista Pol Kesidi je u svojoj knjizi „Got Beethoven“, povodom 50 godina postojanja Brodski kvarteta, istakao da je uvek radost i inspiracija sresti nekog neverovatnog muzičara na svojim putovanjima.
„Kada smo stigli u Beograd na premijeru njenog kompaktnog, jednostavnog dela 'Pesma putnika u noći', još uvek smo se mučili da u potpunosti razumemo delo. Na probi smo zaglibili u ritmičke složenosti muzike, koje su nas sputavale u potpuno posvećenom izvođenju. Odmah videvši problem, Isidora je skočila, otišla do klavira i odsvirala, po sećanju, ceo ovaj masivno komplikovani petnaestominutni kvintet besprekorno - plešući i pevajući dok je svirala. Bilo je to uzbudljivo iskustvo koje je u potpunosti oživelo delo i otelotvorilo sve ono što sam oduvek mislio i pokušavao da prenesem o muzici - da su na kraju pesma i igra“.
Posle koncerta u Valensiji, inspirisala je, kako je zabeležio Kesidi,ne samo izvođače, već i celokupnu publiku da ustanu i zajedno zaigraju:
„Okupljena masa se smejala, pevala i igrala uz ’modernu muziku’. Mnogo puta smo naručivali nova dela od Isidore i snimili smo CD sa njenom inspirativnom muzikom”.

Turneja posvećana Isidorinoj muzici

Neposredno posle tog susreta Brodski kvartet je od Isidore naručio kompoziciju za kvartet i tako je nastao slavni „Polomka kvartet“, jedna od najspecifičnijih Isidorinih kompozicija, koju je taj ansambl svirao na brojnim koncertima po Evropi.
Usledile su druge porudžbine, kao što su pesma za mecosopran i gudački kvartet „Kad je Bog stvarao Dubrovnik“ i „Intimno pismo iz Judejske pustinje“.
Isidora je za njih aranžirala neke svoje ranije napisane kompozicije, kao što su „Nove Ladine pesme“ i „Igra drvenih štapova“, a ansambl je svom repertorau dodao i sve ranije Isidorine kompozicije koje u svom sastavu uključuju gudački kvartet, tako tako da Brodski danas izvodi više od 10 dela srpske kompozitorke.
Svirali su ih na koncertima po Evropi, Americi, Australiji i Izraelu, uz izuzetne muzičare kao što je hornista Štefan Dor, ali i Isidora Žebeljan, koja je svirala klavir.
Snimili su kompakt disk sa Isidorinom muzikom za nemačku diskografsku kuću CPO, a njene kompozicije snimali su i za „Chandos Records“, gde su nedavno, a povodom pola veka postojanja, snimili album na kome se nalazi i „Intimno pismo iz Judejske pustinje“.

Gosti na koncertu

Gosti koncerta u Kolarčevoj zadužbini biće klarinetista Žoan Enrik Ljuna, sopran Aneta Ilić, pijanista Vuk Božilović, oboista Borislav Čičovački, kontrabasista Damjan Milosavljević, Darko Karliček na udaraljkama i dirigent Premil Petrović.
Brodski kvartet je Isidorinoj muzici najodaniji internacionalni ansambl, koji ovim koncertom počinje međunarodnu turneju posvećenu njenomstvaralaštvu.
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
KULTURA
Za rođendanski koncert Beogradske filharmonije ulaznice nestale za manje od sat vremena /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala