- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bivši generalni sekretar NATO: Neke članice Alijanse žele individualno da šalju vojsku Ukrajini

© AP Photo / Olivier MatthysZastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta Alijanse u Briselu
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta Alijanse u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Neke zemlje Alijanse mogle bi da samostalno pošalju vojsku u Ukrajinu, u slučaju da na samitu u Viljnusu Kijev ne dobije realne garancije, izjavio je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen za list „Gardijan“.

„U slučaju da NATO ne može da se dogovori o jasnom putu za Ukrajinu, postoji velika verovatnoća da neke zemlje mogu same da preduzmu mere“, rekao je on.

Nije isključio da u slučaju da Ukrajina ništa ne dobije u Viljnusu, onda će Poljska ozbiljno razmotriti formiranje koalicije. Prema njegovim rečima, za Poljskom će uslediti baltičke zemlje uz moguće uvođenje sopstvene vojske.
Rasmusen smatra da bi pisane garancije za Ukrajinu morale da obuhvate obaveštajne podatke, zajedničke vežbe, širenje proizvodnje municije, saradnju sa NATO-om i isporuke oružja.
Bivši generalni sekretar veruje da će pitanje članstva Ukrajine u NATO-u biti pokrenuto na samitu u Viljnusu. Dodao je da je razgovarao sa nekim istočnoevropskim liderima i da postoji jaka grupa istočnoevropskih i centralnoevropskih saveznika koji žele formiranje jasnog puta Ukrajine sa ciljem njenog članstva u NATO.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da Ukrajina računa na to da će dobiti bezbednosne garancije na NATO samitu u Viljnusu i jasan poziv za članstvo u Alijansu. Istakao je da su ukrajinski vojnici razočarani time što Ukrajina do sada nije dobila jasnu potvrdu o članstvu u EU i NATO.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
RUSIJA
Kremlj: Rusija će osigurati svoju bezbednost – to isključuje širenje NATO i članstvo Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala