- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Spasioci u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Dok traje spasilačka operacija u naseljima Hersonske oblasti ukrajinske snage otvaraju vatru

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 469. Na Kahovsku HE prethodne noći izvedena je serija udara, zbog čega je brana probijena. Kijev je gađao hidroelektranu kako bi prebacio trupe sa hersonskog pravca u područje svojih ofanzivnih dejstava, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:54 07.06.2023
Dok traje spasilačka operacija u naseljima Hersonske oblasti ukrajinske snage otvaraju vatru, saopštile su hersonske vlasti.
21:39 07.06.2023
Međunarodna organizacija za migracije spremna je za sada da pruži pomoć samo stanovništvu na desnoj obali Dnjepra koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga posle rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane jer samo tu imaju pristup, rekla je za Sputnjik portparol Hedon Olivija Meri.
20:23 07.06.2023
Četiri hiljade žitelja Hersonske oblasti evakuisano je zbog poplava koje su nastale nakon rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane.
Oni se nalaze u privremenom smeštaju a ako zatreba postoji smeštaj za još 5.500 ljudi, napisao je v.d. gubernatora ove oblasti Vladimir Saljdo na Telegramu.
20:18 07.06.2023
Šef delegacije Rusije na pregovorima u Beču po pitanjima vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov pozvao je OEBS da osudi aktivnosti Kijeva prema Kahovskoj hidroelektrani.
"Pozivam generalnog sekretara OEBS, bugarsko predsedništvo i države-članice da osude zločinačke aktivnosti ukrajinskih vlasti koje su sve nečovečnije i koje predstavljaju ozbiljnu pretnju evropskoj i globalnoj bezbednosti", naveo je Gavrilov.
20:11 07.06.2023
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priznala je da je situacija oko Kahovske hidroelektrane ozbiljna.
"Ne želimo da dolivamo ulje na vatru, širimo paniku jer za to nema osnove. Ipak, situacija je ozbiljna, ne želimo da je umanjujemo govoreći da ovde nema problema", rekao je šef IAEA Rafael Grosi.
Grosi je dodao da rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane srednjoročno gledano može da liši Zaporošku nuklearku izvora hlađenja i isprovocira ozbiljna oštećenja reaktora.
On je naglasio da je to moguće u slučaju da dođe do daljeg pogoršanja situacije, ali da u ovom momentu nema razloga za paniku.
IAEA, dodao je, prati snižavanje nivoa vode u Kahovskom akumulacionom jezeru posle rušenja brane i razmotriće mere reagovanja kako bi se nivelisale posledice po Zaporošku nuklearku.
19:34 07.06.2023
Ukrajinske snage ponovo su gađale Šebekino u Belgorodskoj oblasti Rusije, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov. Gust dim vije se iznad industrijske zone grada.
19:32 07.06.2023
Donjecka Narodna Republika spremna je da, u slučaju potrebe, pomogne Hersonskoj oblasti u sanaciji posledice poplave nakon rušenja jednog dela Kahovske hidroelektrane, ali u ovoj fazi pogođeni region raspolaže sa dovoljno resursa, izjavio je za Sputnjik v.d. lidera republike Denis Pušilin.
„Hersonska oblast nam se do sada nije obraćala za pomoć. Ali u ovakvim situacijama mi se nalazimo u kontaktu i spremni smo da se odazovemo čim bude potrebno, nisu potrebna nikakva pisma. Međutim, u ovoj fazi kapaciteti koji su angažovani uspevaju da se izbore sa svim“, rekao je Pušilin, dodajući da u Hersonskoj oblasti već pomažu stručnjaci, uključujući spasioce sa Krima, iz Krasnodarskog kraja i Rostovske oblasti.
17:53 07.06.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da je razgovarao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i da je tom prilikom osudio rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane.
Prema njegovim rečima, Kuleba će u četvrtak učestvovati na zasedanju NATO-Ukrajina.
17:41 07.06.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ministru za vanredne situacije Aleksandru Kurenkovu da u zoni poplave u Hersonskoj oblasti, koja je izazvana sabotažom kijevskog režima na Kahovskoj HE, organizuje pomoć ljudima i rad na sanaciji posledica katastrofe, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ranije je Putin kazao da je rušenje Kahovske HE varvarska akcija kijevskog režima koja je dovela do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.
17:12 07.06.2023
Ukrajinska vojska je u toku prva dva dana ove nedelje 60 puta gađala Belgorodsku oblast Rusije i to uglavnom iz sistema "Grad" i minobacača, rekao je za Sputnjik predstavnik službi za vanredne situacije.
16:43 07.06.2023
Rusija će maksimalno žestoko odgovoriti na bilo koji pokušaj napada ukrajinskih snaga na Zaporošku nuklearku, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Rusija će maksimalno žestoko odgovoriti na svaki napad Ukrajine na Zaporošku nuklearku, njene ključne objekte, kao što su vodovi, i naravno na Energodar u kojem žive zaposleni u toj nuklearki i njihove porodice“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra pored Energodara. To je najveća i najjača nuklearka u Evropi - ima šest energetskih blokova jačine jedan gigavat svaki.
Od oktobra 2022. elektrana je pod kontrolom Rusije.
16:14 07.06.2023
Kijevski režim se odlučio na rušenje Kahovske hidroelektrane strahujući od ofanzive ruskih Oružanih snaga, rekao je za Sputnjik v.d. lidera DNR Denis Pušilin.
Nije isključeno da su na neki način pokušali tako da se obezbede da bi mogli da se prebace na zloglasnu kontraofanzivu na drugim delovima fronta. Postoje dokazi za to poslednjih dana – maksimalno su se aktivirali u odnosu na prethodni period i po pitanju ljudstva i po pitanju tehnike, pri tome mislim i na tenkove „leopard“i ostalo, naveo je Pušilin.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je svesno to uradila.

„Kod njih je crvenim ispisano: uništiti infrastrukturu i to onu ključnu. Oni preduzimaju korake kojima nanose štetu i sebi. Izgleda da su procenili da će sebi naneti mnogo manje štete a da je za Rusiju to od ključnog značaja“, smatra Pušilin.

15:49 07.06.2023
Kao posledica rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti je pod vodom 36 naselja, rekao je v.d. lidera regiona Vladimir Saljdo.
Najteži časovi su prošli, dodao je on i istakao da je organizacija pružanja pomoći stanovništvu dobra.
Podataka o žrtvama među civilima za sada nema.
Ministar rada i socijalne politike regiona Ala Barhatnova navela je da je potopljeno 15.000 domaćinstava.
14:37 07.06.2023
Rusija namerava da besplatno pošalje u Nigeriju 34 hiljade tona đubriva, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je podsetila da je ranije Rusija poslala 20 hiljada tona đubriva u Malavi i još 34 hiljade tona u Keniju.
13:57 07.06.2023
Počela je evakuacija gotovo 100 stanovnika koji su bili blokirani na području sela Korsunka, a nakon potapanja teritorije usled ukrajinskog granatiranja Kahovske HE, izjavio je za TV „Rusija 24“ načelnik gradskog okruga Vladimir Leontjev.
On je naglasio da je u pitanju veliko selo od oko 350 kuća, koje je skoro potpuno potopljeno.
13:39 07.06.2023
Ukrajinski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski diverzanti digli u vazduh cevovod za amonijak u Harkovskoj oblasti
13:33 07.06.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Ukrajine pokušale su da probiju odbranu ruskih snaga kod Artjomovska, ali nisu postigle svoj cilj;
Tokom borbi kod Artjomovska tokom proteklog dana ukrajinske snage izgubile su do 415 vojnika, dva tenka i haubicu „gvozdika“;
Ruske trupe uništile su većinu oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine koja su išla ka farmi „Oktobar“, neprijatelj je odbačen na početnu liniju;
Napad jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine kod Novodonjeckog u DNR je odbijen, naselje je pod kontrolom ruskih trupa;
Ruske snage su tokom protekla 24 časa gađale 93 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;
Oružane snage Rusije presekle su aktivnosti dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u krasnolimanskom pravcu;
Ruski PVO sistemi oborili su iznad DNR ukrajinski lovac Su-27;
Ruske snage su prethodnog dana ubile više od 70 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;
Ruske snage odbile su tri napada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Neskučni i Levadni u DNR;
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u Zaporoškoj oblasti;
Kod Avdejevke u DNR uništena su dva skladišta goriva ukrajinske brigade;
Ruski PVO sistemi presreli su 24 rakete „hajmars“, „uragan“ i „oljha“, a uništili su i 22 ukrajinska drona;
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu iznose više od 50 vojnika, a uništena je i američka samohodna haubica „paladin“;
U južnodonjeckom pravcu ubijeno je više od 190 ukrajinskih vojnika;
Ruske trupe uništile su skladište municije 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i kontrabaterijsku radarsku stanicu u Zaporoškoj oblasti;
U LNR i Zaporoškoj oblasti pogođen je komandno-osmatrački punkt dve ukrajinske brigade.
12:59 07.06.2023
Švajcarski Senat odobrio je amandman na zakon koji će Švajcarskoj omogućiti reeksport oružja u Ukrajinu, poslanici tek treba da glasaju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu parlamenta.
„Zemljama koje kupuju švajcarsku vojnu tehniku treba dozvoliti, pod određenim uslovima, da je reeksportuju u zemlje uključene u oružane sukobe. Savet kantona (gornji dom parlamenta) potvrdio je ovaj stav u sredu sa 22 glasa za i 17 glasova protiv, uz četiri uzdržana glasa“, navodi se u dokumentu.
12:32 07.06.2023
Kabinet generalnog tužioca Ukrajine saopštio je da je formirana međuresorna grupa istražitelja iz Saveta bezbednosti Ukrajine i nacionalne policije u cilju istrage okolnosti rušenja Kahovske hidroelektrane.
12:30 07.06.2023
Kijev za sada nije odgovorio Briselu za zahtev za razjašnjavanje upotrebe belgijskog oružja za napade na Belgorodsku oblast, piše list „Soar“.
Ministarstvo spoljnih poslova Belgije naložilo je svom ambasadoru u Ukrajini da je potrebno podsetiti Kijev na principe pod kojima se oružje predaje, dodaje list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala