- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska obaveštajna služba: Moldavski mediji pod potpunom kontrolom Zapada

© AFP 2023 / Daniel MihailescuMoldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Mediji u Moldaviji se nalaze pod potpunom kontrolom Zapada i date su im odrešene ruke da na rusofobičan način izveštavaju o događajima, izjavila je Spoljna obaveštajna služba Rusije (SVR).

„Kišinjev je dao kart blanš rusofobičnoj ideologiji. Njenim širenjem se bave i mediji koji su pokorni moldavskim vlastima i mnogobrojni rumunski televizijski kanali i ukrajinska izdanja koja su veštački nametnuta Moldavcima“, navodi se u izjavi.

Prema podacima Spoljne obaveštajne službe Rusije, takvi mediji u Moldaviji se nalaze pod potpunom kontrolom Zapada.

„Za njihove saradnike se na redovnoj osnovi organizuju seminari u kojima se govori o tome kako ‘pravilno’ izveštavati o jednim ili drugim događajima. Finansiranje takvih medija se vrši pomoću naknada Agencije za međunarodni razvoj SAD, Evropskog fonda za podršku demokratiji, nemačkih partijskih fondova, ambasada i Ministarstava inostranih poslova zapadnih država“, rekli su u Spoljnoj obaveštajnoj službi Rusije.

Istaknuto je da su ruske specijalne službe obratile pažnju na tvrdnje predsednice Moldavije Maje Sandu o tome da „svakodnevno Kremlj i prestupne grupe vrše hibridne napade koristeći kao oružje propagandu kako bi se u Moldaviji posejala mržnja“.
„Na taj način, ova državljanka Rumunije, NATO zemlje koja se neprijateljski odnosi prema Rusiji, nastoji da pronađe opravdanje za najžešću cenzuru koju moldavske vlasti imaju u informacionom prostoru. U Moldaviji su zabranjene skoro sve publikacije koje ne odgovaraju ideološkim principima Zapada i nacionalističkom kijevskom režimu koji je blizak k srcu Sandu. Skandalozna je činjenica da je krajem prošle godine zatvoreno šest vodećih televizija sa jezuitskom formulom „za propagandu rata preko ćutanja“, navodi se u izjavi Ruske obaveštajne službe.
Moldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SVET
Novac iz EU sliva se u Moldaviju: Novi paket makrofinansijske pomoći - 1,6 milijardi evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala