- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nivo Kahovskog akumulacionog jezera opao za tri i po metra, potopljeno minsko polje

Satelitski snimak oštećenja na Kahovskoj hidroelektrani
Satelitski snimak oštećenja na Kahovskoj hidroelektrani - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Nivo vode u Kahovskom akumulacionom jezeru opao je za više od 3,5 metra nakon uništenja hidroelektrane, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Nivo kahovskog rezervoara opao je za više od 3,5 metra u višim predelima – bliže Energodaru, bliže Zaporoškoj oblasti“, rekao je Saldo za program „Solovjov uživo“.
On je istakao da je uništenje Kahovske hidroelektrane dovelo do toga da se od 22 do 40 hiljada ljudi našlo u zoni katastrofe u Hersonskoj oblasti.
Međutim, prema njegovim rečima, operativno-taktička situacija nakon uništenja hidroelektrane razvila se u korist ruskih snaga. Kao je naveo, ukrajinske snage su same sebi naštetile. Ceo deo koji je ispod brane i ide do Kinburnskog rta i dalje je nepremostiv, a preko dela gde je ostalo dno kahovskog rezervoara biće nemoguće proći, ali će biti mnogo lakše da se gađa.
Saldo je istakao da je posle nektrolisanog izlivanja vode potopljen i deo minskih polja, ali da vojska zna gde se mine nalaze.
On je dodao da su Oružane snage Ukrajine nastavljale tokom noći da gađaju potopljene delove leve obale Hersonske oblasti.

Čišćenje grada

Saldo je objasnio da je u Novoj Kahovki počela delimično da se uključuje struja, kao i da su uzeti uzorci vode, a u naredna 2-3 dana, kada se voda povuče, počeće dezinfekcija pripremljenih teritorija.
"Uzeli smo uzorke vode u vodovodnoj mreži i kanalizacionim crpnim stanicama. Moramo da uradimo laboratorijske analize da bismo znali da li se može koristiti ili ne. Počeli smo delimično da uključujemo struju u Novoj Kahovki“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, za sada rade sve potopljene podstanice.
„Snabdevanje pijaćom vodom organizovano je iz unutrašnjeg dela Hersonske oblasti i sa Severnog Krima. Ono će biti potrebno ukoliko ne bude moguće da se voda uzima iza standardnih vodovoda. Predviđamo da ćemo u naredna 2-3 dana, čim se voda više povuče, početi dezinfekciju kako bismo sprečili širenje zaraznih bolesti“, istakao je Saldo.
On je napomenuo da je zbog poplava naselja stradalo mnogo životinja: domaćih i divljih, pa je i zbog toga potrebno izvršiti dezinfekciju teritorija, kao i sačekati rezultate uzoraka vode.
Sve u svemu, situacija ostaje napeta, ali je u potpunosti pod kontrolom, zaključio je on.
Tokom noći između ponedeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Hidroelektrana „Kahovka“ nalazi se na reci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije. Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.
Rušenje Kahovske hidroelektrane kaver - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Rušenje Kahovske hidroelektrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala