- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Koliko orden koji je Dodik dobio od Putina znači za Republiku Srpsku

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu.
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
To što je predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika jednim od najviših ruskih odlikovanja, Ordenom Aleksandra Nevskog, pokazatelj je dobre saradnje Rusije i Srpske. To je dokaz da se i u ovim vremenima možete rukovoditi interesima svog naroda, ne poništavajući stara prijateljstva vodeći razumnu politiku.
Ovako politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić komentariše odluku ruskog predsednika Vladimira Putina o dodeli Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.
Podsećamo, Putin je potpisao je ukaz o dodeli Ordena Aleksandra Nevskog Miloradu Dodiku zbog, kako je naveo u obrazloženju, velikog doprinosa razvoju saradnje Rusije i Bosne i Hercegovine, kao i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

Saradnja Rusije i Srpske nije poklekla pred pritiscima

Prema Savićevim rečima, to što je Putin odlikovao Dodika, ali i to što je Dodik odlikovao Putina na Dan republike Srpske 9. januara ove godine, dokaz je da je rusko-srpska saradnja dobra, održiva i da nije poklekla pod pritiscima poslednjih godina.
„Nije ovo samo dobra saradnja dva čoveka, nego dva naroda, dve države. Ono su sada na pozicijama na kojima su, ali ko god sedi na tim mestima, morao bi da neguje dobre odnose. Nama, u Republici Srpskoj je to preče jer mi znamo koliko nam je ruska ruka značila u Savetu bezbednosti i drugim međunarodnim institucijama. tako da to prijateljstvo nije samo sentimentalno, vezano za osećanja, nego ima i funkcionalnu ulogu u međunarodnoj politici“, objašnjava Savić.
Naravno, sarajevska čaršija je vest o odlikovanju okarakterisala kao potvrdu da je Dodik „ruski čovek“, što je, kako Savić kaže, besmisleno.
„To je, pre svega, čaršijski prizeman vokabular koji ne dolikuje javnom prostoru, ali to nas ne iznenađuje. Sa druge strane, mediji u Republici Srpskoj na to gledaju afirmativno i ne postoji nijedan ružan sentiment prema tom događaju“, navodi Savić.

Od Njegoša, preko Pašića…

Orden Aleksandra Nevskog vodi poreklo od Ordena svetog Aleksandra Nevskog, koji je 1725. ustanovila carica Katarina I. Ovaj orden bio je treći u rangu ordenja ruske imperije, posle Ordena svetog Andrije i Ordena svete Katarine. Ovim ordenom, između ostalih, odlikovani su i crnogorski vladari Petar II Petrović Njegoš, knez Danilo Petrović Njegoš, kao i njihov rođak i dugogodišnji predsednik crnogorske vlade, vojvoda Božo Petrović Njegoš. Ordenom svetog Aleksandra Nevskog odlikovan je i predsednik srpske vlade Nikola Pašić.
Orden svetog Aleksandra Nevskog ukinule su sovjetske revolucionarne vlasti 1917, da bi 1942, u jeku Velikog otadžbinskog rata, bio ponovo ustanovljen, ali pod imenom Orden Aleksandra Nevskog i u početku dodeljivan je za vojne zasluge.
Ruska Federacija zadržala je orden, ali između 1992. i 2010. nije dodeljen nikome. Iste godine, izgled ordena je redizajniran, a izmenjen je i statut ordena. Od tada, on se dodeljuje kao civilna nagrada ruskim državljanima za izuzetne zasluge posle dvadeset godina navršene javne službe ili stranim državnicima. Srpski predsednik Aleksandar Vučić odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog 2019.godine.
Orden je nazvan po knezu Aleksandru Nevskom (1221. – 1263.), jednom od najznačajnijih ruskih vladara i svetitelju. Istakao se kao vojskovođa u bitkama na reci Nevi 1240, po kojoj je i dobio nadimak, Čudskom jezeru 1242, kod Žižičkog jezera i Usvjatija 1245, kada je uspešno zaustavio švedsku, nemačku i litvansku invaziju. Odbacio je predlog pape Inokentija IV da pređe u katolicizam. Njegova vladavina Novgorodskom, Vladimirskom i Velikom kijevskom kneževinom smatra se jednom od najuspešnijih vladavina u istoriji ranosrednjevekovne Rusije. Ruska pravoslavna crkva kanonizovala ga je 1547. godine.
Vladimir Putin i Milorad Dodik u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
Putin odlikovao Dodika ordenom Aleksandra Nevskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala