- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina o rušenju Kahovske HE: Pozivamo na poštovanje humanitarnog prava

© AP Photo / Ukraine's Presidential Office via APPogled na razrušenu Kahovsku hidroelektranu
Pogled na razrušenu Kahovsku hidroelektranu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Kina u svetlu rušenja Kahovske hidroelektrane poziva da se poštuju norme humanitarnog prava, kao i da se osigura bezbednost civila i objekata, izjavio je na konferenciji za medije portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin.
„Obratili smo pažnju na odgovarajuće izveštaje i izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog oštećenja brane Kahovske hidroelektrane, kao i zabrinutost zbog humanitarnih, ekonomskih i ekoloških posledica koje je ono izazvalo“, rekao je diplomata.
On je napomenuo da „Kina poziva sve strane u sukobu da se pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava i čine sve moguće da osiguraju bezbednost civilnog stanovništva i civilnih objekata“.
„Stav Kine o ukrajinskom pitanju je jasan i dosledan, u trenutnoj situaciji nadamo se da će sve strane biti posvećene političkom rešavanju ukrajinske krize i zajednički doprineti smirivanju situacije“, zaključio je on.
Tokom noći između ponedeljka i utorka, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Rušenje Kahovske hidroelektrane kaver - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Rušenje Kahovske hidroelektrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala