- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komisija pokrenula istragu protiv Poljske zbog spornog zakona o „ruskom uticaju“

© Fotolia / dziewulPredsednička palata u Varšavi
Predsednička palata u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Evropska komisija pokrenula je pravni postupak protiv Poljske u vezi sa zakonom o formiranju komisije za istragu „ruskog uticaja“, koji bi, prema mišljenju Brisela, mogla da krši evropski zakon i poljski Ustav, saopštio je zamenik predsedavajućeg EK Valdis Dombrovskis.
Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je u ponedeljak zakon o formiranju komisije za proučavanje „uticaja Rusije“ na unutrašnju bezbednost Poljske u periodu od 2007. do 2022. godine.

„Razgovarali smo o situaciji u Poljskoj. Kolegijum Evropske komisije odlučio je da pokrene postupak slanjem zvaničnog obaveštenja u vezi sa novim zakonom o državnoj komisiji za proučavanje 'ruskog uticaja'“, rekao je Dombrovskis na konferencija za novinare u Briselu.

Poljska će nastaviti sa istragom „ruskog uticaja“

Poljska će nastaviti da istražuje „ruski uticaj“, uprkos primedbama Evropske komisije, izjavio je ministar za evropske poslove republike Šimon Šinkovski vel Senk.
„Po našem mišljenju, postupak je pokrenut ishitreno i bez dovoljno argumenata. Poljska, kao najveća zemlja Evropske unije koja je sused Rusije, ima ne samo puno pravo, već i obavezu da istraži ruski uticaj. Odlučni smo da istražimo taj uticaj“, rekao je Šinkovski.
On je dodao da se nada da će nakon objašnjenja Poljske Evropska komisija zaustaviti pravni postupak protiv nje.
„Nadam se da ovaj cilj (proučavanje ruskog uticaja) ujedinjuje sve zemlje, sve institucije Evropske unije. Ukazaćemo Evropskoj komisiji na taj glavni cilj koji ne treba dovoditi u pitanje. Pružićemo objašnjenja. Želeli bismo da se odluke u vezi ovog pitanja ne zasnivaju na medijskim informacijama, već samo na činjenicama. Nadam se da će naša objašnjenja dovesti do toga da ovo pitanje bude brzo zatvoreno“, rekao je ministar.
Novi zakon o formiranju komisije za proučavanje „uticaja Rusije“ na odluke koje su poljske vlasti donosile u periodu od 2007. do 2022. godine reguliše analiziranje rada državnih službenika, potencijalno otkrivanje informacija trećim licima, donošenje štetnih odluka, zaključivanje ugovora ili raspolaganje državnim ili korporativnim sredstvima.
Nakon postupka komisija može, na primer, poništiti administrativnu odluku, kao i zabraniti obavljanje poslova koji su povezani sa raspolaganjem javnim sredstvima na period od 10 godina. Komisija ima pravo da traži bilo kakva dokumenta od svih institucija, da pozove bilo koju osobu na svedočenje, da izriče visoke kazne ukoliko se neko ne odazove, oslobađa od dužnosti čuvanja državne tajne.
Prema mišljenju stručnjaka, zakon o formiranju takvog tela ne samo da krši poljski ustav, nego i evropsko i međunarodno pravo.
Zakon o proučavanju „uticaja Rusije“ odmah nakon potpisivanja naišao je na oštre kritike kako u Poljskoj, tako i na međunarodnoj sceni. Stejt department je saopštio da je američka Vlada zabrinuta zbog tog dokumenta, te da ga vidi kao instrument zloupotrebe tokom izbora.
Zakonu se oštro protivi poljska opozicija, smatrajući da on istovremeno komisiji daje ovlašćenja obaveštajnih službi, tužilaštva i suda. Opozicija je takođe sigurna da je zakon uperen protiv nje uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani naredne jeseni.
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
RUSIJA
Varšava: Događaji u Ukrajini – istorijska šansa da se nacrta nova karta Evrope bez ruske pretnje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala