- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kratak spoj između Amerikanca i srpske legende – razlog za novi tektonski poremećaj u Evropi

© AFP 2023 / LLUIS GENEDejan Bodiroga
Dejan Bodiroga - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Generalni direktor Evrolige Maršal Glikman podneo je ostavku nakon samo jedne sezone na toj funkciji, mediji prenose zbog lošeg odnosa sa predsednikom Evrolige Dejanom Bodirogom, a sada se kao potencijalne zamene pominju direktor Fenerbahčea Italijan Mauricio Gerardini, potom Alper Jilmaz direktor Efesa, kao i Paulijus Moteijunas iz Žalgirisa.
Podsećamo, Glikman je u ponedeljak podneo ostavku na funkciju generalnog direktora Evrolige.
Jedan od razloga za takav potez je, navodno, odnos sa predsedinom Evrolige Dejanom Bodirogom, koji se pogoršao prethodnih meseci. Glikmana navijači Crvene zvezde pamte po zlu zbog odluke o zabrani registracije Fakunda Kampaca.
Pod Glikmanovim vođstvom, Evroliga je obezbedila ugovor o emitovanju sa ESPN-a. Američki medijski gigant emitovao je poslednju nedelju plej-ofa Evrolige 2022/23 i ceo Fajnal for u Kaunasu. Sporazum je takođe uključivao prava na emitovanje za predstojeću sezonu Evrolige 2023/24.
Pre nego što je postao izvršni direktor, Glikman je prethodno bio Bertomeuov specijalni savetnik od 2002. do 2004. godine.
Osim Makabija iz Tel Aviva, nijedan drugi klub nije bio raspoložen da mu ukaže dugoročno poverenje, a grčki mediji prenose da Amerikanac nije bio u dobrim odnosima sa Bodirogom zbog čega veće poštovanje prema njemu nisu izgradili drugi klubovi.
Sada je Evroliga u problemu, traži se zamenik, a tri imena su u opticaju. Ko god bude izabran, biće od ključne važnosti da dobro sarađuje sa Bodirogom da ne bi dolazilo do novih problema.
A problema je već sada mnogo, neki bi rekli i previše.
Gerardini je čovek sa kojim je Željko Obradović osvojio titulu evropskog šampiona, a kasnije je sarađivao sa još dvojicom srpskih trenera, Aleksandrom Đorđevićem i Igorom Kokoškovim.
Njegov adut je iskustvo pošto ima 67 godina, a već je radio u Benetonu, Toronto Reptorsima i Oklahomi. Bio je izabran za najboljeg izvršnog direktora Evrolige 2017.
Drugi kandidat je Alper Jilmaz iz redova Anadulu Efesa. Pod njegovim vođstvom klub iz Istanbula je osvojio dve uzastopne titule u Evroligi. Treći kandidat je Paulijus Moteijunas. On je prvi čovek Žalgirisa i nije imao uspeha kao prethodna dvojica.
Evroliga se ponovo nalazi na važnoj raskrsnici.
Ideja je sada da se Bodirogine obaveze povećaju, a na snazi ostaje ideja da klubovi budu ti koji će voditi glavnu reč i odlučivati.
Već dugo se spominje i spajanje Evrokupa i Fibine Lige šampiona čime bi dve strane počele da rade na saniranju konflikta.
Možda čak FIBA ukine jedan reprezentativni prozor. Postoji mogućnost da u Evroligi zaživi ideja plej-ina, po uzoru na NBA.
Iza ugla je ulazak i tima iz Dubaija u Evroligu...
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SPORT
Direktor Evrolige podneo ostavku – bura u elitnom evropskom takmičenju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala