- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Blumberg“: SAD pripremile satelite-špijune za ruske i kineske aparate u orbiti

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Kosmičke snage SAD će tokom leta lansirati grupe novih satelita-špijuna kako bi pratile ruske i kineske kosmičke aparate, koji mogu da ugroze bezbednost američkih orbitalnih objekata, saopštila je agencija „Blumberg“.
Zajednička inicijativa Kosmičkih snaga i Nacionalne obaveštajne uprave se zove „Sajlent barker“. Ona će omogućiti da se raspoznaju i upozore na opasnost veoma skupi američki kosmički sistemi, kao i da se osigura mogućnost otkrivanja i praćenja objekata kako bi se na vreme otkrile pretnje.
Nije pojašnjeno koliki će biti broj satelita, ali je navedeno da će ih biti nekoliko.
Sateliti će se rotirati u orbiti na visini oko 35,4 hiljada kilometara sa brzinom rotacije Zemlje. Njihovo lansiranje je planirano posle jula na raketi-nosaču „Atlas V“. Tačan datum će biti objavljen 30 dana pre lansiranja.
Kosmičke snage SAD tvrde da je „Sajlent barker“ odgovor na napore Kine i Rusije da razvijaju sisteme koji mogu da iz orbite uništavaju druge satelite što izaziva zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država.

„Ti aparati značajno povećavaju mogućnost Kosmičkih snaga da na orbiti prate neprijateljske satelite koji se kreću oko ili blizu naših satelita“, izjavila je bivša saradnica Komiteta Predstavničkog doma za oružane snage Sara Minejro.

Kako se navodi u članku, „Sajlent barker“ će biti dodatna pomoć nadzemnim i niskoorbitalnim sistemima i omogućiće SAD da saznaju šta se događa u kosmosu.
Umetnička vizija ruskog satelita Kanopus B u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
RUSIJA
Američki satelit snimao Belgorodsku oblast uoči napada ukrajinskih diverzanata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala