Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić razgovarao sa Lajčakom i Eskobarom: Ključna bezbednost Srba na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, saopštila je pres služba predsednika Republike.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil.
"Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.
Predsednik je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.
Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.
Obe strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala