- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Salva granata palo na Belgorodsku oblast; Zelenski očekuje moćni kontingent lovaca F-16

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 468. Ruska grupa „Istok“ odbila je ofanzivu ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu i nanela im značajnu štetu. Deo Kahovske hidroelektrane porušen je u ukrajinskom granatiranju, sama brana je čitava. Bela kuća saopštila da PVO sistemi predstavljaju prioritet isporuka Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:49 06.06.2023
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija u UN: Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim u potpunosti odgovorni za napad na HE
22:01 06.06.2023
Nova Kahovka pod vodom - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Hiljade kuća potopljeno u Hersonskoj oblasti, grad Aljoški skoro ceo pod vodom
22:00 06.06.2023
Ukrajinske snage su večeras sat vremena granatirale Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti iz različitih vrsta naoružanja, javlja dopisnik Sputnjika.
Ukrajinske jedinice su gađale centralne delove grada iz višecevnih raketnih bacača (pretpostavlja se „grad“) i minobacača kalibra 120 milimetara.
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je ranije da su ukrajinske snage u proteklom danu ispalile na Šebekino 491 jedinicu različite municije usled čega je jedna osoba ranjena.
19:34 06.06.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev očekuje od pojedinih zemalja Zapada da isporuče „moćni“ kontingent lovaca F-16, ali da Ukrajina trenutno nema neophodnu infrastrukturu za njih.
„Infrastrukturu nemamo, ona se priprema. Međutim, nema smisla ni pripremati je ukoliko nemamo dogovor da ćemo dobiti te avione. Na poslednjem sastanku u Moldaviji sam dobio potvrdu od pojedinih zemalja da će nam sigurno dati avione. Čak sam čuo i količinu – ona je moćna“, rekao je on.
18:52 06.06.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
17:07 06.06.2023
Napad ukrajinskih militanata na naselje Berhovka kod Artjomovska uspešno je odbijen, a vesti da su ruske trupe napustile položaj nisu tačne, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Naselje Berhovka kod Artjomovska je potpuno pod kontrolom ruskih trupa“, navodi se u saopštenju ruske vojske.
Kako se vidi na objavljenom snimku, trenutno u gradu nema borbi.
16:38 06.06.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Vazdušno-kosmičke snage Rusije noćas su izvele grupni napad visoko preciznim oružjem na jedan od centara za donošenje odluka ukrajinske vojske – naznačeni objekat je uništen, a cilj napada je postignut, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U pravcu Kupjanska likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika, sprečeno je delovanje četiri ukrajinske diverzantske izviđačke grupe.
U području Artjomovska ruske snage su aktivnim dejstvima uspešno odbile četiri pokušaja ofanzive protivnika u pravcu Kleščejevke i u području Berhovke. Protivniku nije dozvoljeno da zaobiđe ili probije rusku odbranu.
U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, tri sistema „grad“ i druga vojna tehnika.
U pravcu Artjomovska likvidirano je preko 260 ukrajinskih vojnika, pet tenkova, haubica „cezar“ francuske proizvodnje i sistem M777 američke proizvodnje.
Ruski sistemi PVO presreli su krstareću raketu „storm šedou“, protivradarsku raketu „harm“, kao i 12 projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „uragan“. Oborena su i dva aviona Su-25 u Hersonskoj oblasti i DNR, lovac Su-27 i dva helikoptera Mi-8 ukrajinske vojske.
U području Bogdanovke, Dobrovolja i Ščerbake uništena su skladišta municije 57. i 72. mehanizovane brigade i 108. brigade teritorijalne odbrane.
16:21 06.06.2023
Položaji ruskih snaga na frontu u zaporoškom pravcu je stabilno, aktivnost protivnika nije toliko snažna kako se očekivalo, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
„Na našem pravcu se ništa ozbiljno nije desilo da bismo rekli da je protivnik nešto ostvario. Naši položaji su stabilni, odbrana je na nivou“, naglasio je.
14:38 06.06.2023
Sistemi PVO pogodili su dva cilja iznad Belgoroda, preciziraju se posledice na terenu, saopštio je bugernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
14:00 06.06.2023
Porast nivoa vode u Dnjepru zbog razaranja Kahovske hidroelektrane neće ozbiljno uticati na položaje ruskih snaga duž kontakt linije, izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin za „Prvi kanal“.
„Sve ispod Kahovske hidroelektrane je borbena kontakt linija, ona ide duž reke. Sada su sve ove teritorije poplavljene: poplavljene su i u delu koji su okupirali ukrajinske trupe i u delu gde su stacionirane naše trupe. To neće ozbiljno uticati na naše vojnike, neće uticati na glavne položaje i linije odbrane na našoj obali“, objasnio je Gagin.
13:13 06.06.2023
Jedinice grupe „Dnjepar“ izvele su napade na mesta razmeštanja ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti. Uništene su samohodne haubice 2S3 „akacija“, dva minobacača odreda, a u kahovskom pravcu dva raketna bacača „grad“ i minobacački odredi, izjavio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.
U ostrvskoj zoni Hersonske oblasti uništen je položaj jedne od jedinica ukrajinskih snaga. Ubijeno je 11 ukrajinskih vojnika, a osam je ranjeno, dok je uništen jedan dron „furija“.
12:24 06.06.2023
Stoltenberg: Aktiviraćemo pomoć Ukrajini
Vojni blok će na samitu u Viljnusu aktivirati pomoć Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na samitu „Bukureštanske devetke“ u Bratislavi.
„Odluka koju ćemo doneti na samitu u Viljnusu će biti značajna. Pojačaćemo pomoć Ukrajini paketom koji će joj omogućiti da svoje snage prebaci na NATO standarde i približi Ukrajinu alijansi“, rekao je on.
10:42 06.06.2023
U Harkovskoj, Sumskoj i Kijevskoj oblasti Ukrajini i na teritoriji Hersonske oblasti i DNR pod kontrolom Kijeva oštećene su električne mreže, saopštila je ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“.
Ekipe oblasnih energetskih kompanija popravljaju mreže gde god bezbednosna situacija dozvoljava. Nema novih oštećenja u glavnim mrežama, dodaje se u saopštenju na Telegramu.
09:52 06.06.2023
Jedinice grupe snaga „Jug“ sprečile su pokušaj rotacije vojnika na prednjim položajima 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Belogorovka i 54. mehanizovane brigade kod Zolotarevke, saopštio je načelnik pres centra grupe „Jug“ Vadim Astafjev.
On je dodao da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici zbog neuspelog pokušaja borbenog izviđanja u oblasti ​naselja Jakovljevka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Takođe je samohodna haubica 2S19 „msta S“ uništila komandni punkt bataljona 79. odvojene vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Paraskovijevka.
09:45 06.06.2023
Ukrajinske trupe namerno su uništile nemački tenk „leopard“ koji je pogođen na severu DNR kako ga ruska vojska ne bi dobila kao trofej, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.
„Na severu republike, na jednoj od deonica, pre nekih 10 dana došlo je do pokušaja proboja pomoću tenka ‘leopard’. Za nas je ova tehnika važna za proučavanje. Šta se desilo: dok su naši tenkovi napredovali da bi izvukli oštećeni ‘leopard’, približila su se još dva ukrajinska tenka, i umesto da odbijaju napad, počeli su da uništavaju ‘leopard’. Jednostavno su ga upucali do neprepoznatljivosti i vratili se. Za njih je glavni cilj bio da spreče da tenk dođe do naših jedinica“, ispričao je Pušilin u emisiji „Solovjov uživo“.
On je dodao i da su ukrajinske snage u protekla dva dana preduzele ozbiljne pokušaje da izvrše kontranapad na granici DNR i Zaporoške oblasti, masovno koristeći stranu tehniku.
Prema njegovim rečima, ta dva dana na frontu bila su veoma teška.
„Najusijanija tačka sada je ugljedarski pravac, tačnije, spoj između DNR i Zaporoške oblasti. Pokušaji su bili prilično ozbiljni i sa povlačenjem rezervi iz, da kažemo, ne najbliže tačke. Zato nismo zabeležili u prvom približavanju toliki broj tehnike koji je u stvari bio uključen“, objasnio je Pušilin.
On je dodao da su ukrajinske snage imale velike gubitke u ljudstvu i tehnici.
„Karakteristično je da je korišćena tehnika koja je nastavila da se isporučuje, ali nije korišćena tako masovno i u toj količini u različitim delovima. Mislim na ‘leoparda’ i druga oklopna vozila“, rekao je Pušilin.
09:27 06.06.2023
Ukrajina koncentriše tehniku i snage na desnoj obali Dnjepra, saopštio je savetnik generalnog direktora agencije „Rosenergoatom“ Renat Karča za televiziju „Rusija 24“.
„Da parafraziram poznatu frazu lekara – kažu da je stanje stabilno teško. Definisao bih situaciju kao stabilno napetu. Beležimo koncentrisanje i ljudstva i tehnike na drugoj strani Dnjepra. Da, tamo se vidi povećavanje snaga“, rekao je Karča.
Govoreći o potencijalnim pretnjama za Zaporošku nuklearku on je rekao da je situacija pod kontrolom i da su „spremni za sva neprijateljska dejstva“.
„Snage Ruske garde koje čuvaju fizički perimetar stanice su u stanju maksimalne funkcionalnosti“, dodao je Karča.
07:32 06.06.2023
Satelitski snimak oštećenja Kahovske hidroelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinska vojska gađala Kahovsku hidroelektranu; Šojgu objasnio razlog
Oružane snage rusije su u 2022. godine preuzele kontrolu nad stanicom. Prilikom povlačenja iz Hersona u jesen 2022. godine, ruske snage digle su u vazduh drumski most u blizini hidroelektrane.
Rušenje Kahovske hidroelektrane moglo bi u teoriji da stvori pretnju za Zaporošku nuklearnu elektranu, koja koristi vodu za hlađenje reaktora.
07:27 06.06.2023
Ruska vojska u je u Zaporoškoj oblasti preciznim udarima dronova- kamikaza uništila tehniku ukrajinskih snaga.
Ciljevi ovakvih dronova redovno su transport Oružanih snaga Ukrajine, kao i položaji sa neprijateljskim borcima, objasnili su borci grupe „Istok“.
07:25 06.06.2023
Ruske snage ubile su više od 1.500 ukrajinskih vojnika i uništile 28 tenkova, uključujući osam nemačkih „leoparda“ i tri francuska tenka AMKS-10RC na točkovima, tokom odbijanja novog napada Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi u saopštenju, 5. juna ukrajinske snage nastavile su ofanzivu, ali su zaustavljene ne ostvarivši planirane zadatke.
Ukrajinske jedinice koje su učestvovale u napadu „pretrpele su značajnu štetu“. Osim 28 tenkova, uništeno je i 109 borbenih oklopnih vozila.
07:22 06.06.2023
Jedinice ruske grupe „Istok“ zaustavile su još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da pređu u ofanzivu na južnodonjeckom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.
„Uz podršku artiljerije i avijacije uništeno je 13 tenkova, dva borbena vozila pešadije, šest oklopnih vozila u rejonu Privoljnog i Neskučnog, kao i jedan tenk i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Novodarovke“, rekao je Čehov.
Pored toga, u oblasti Olgovskog uništena su tri tenka, tri oklopna vozila i pet kamioneta.
Sistemi PVO uništili su ukrajinske dronove „valkira“, „furija“ i „leleka“. U zaporoškom pravcu vojnici su uništili ukrajinsko uporište u oblasti Stepovog, stanicu za elektronsko ratovanje i ljudstvo u rejonu Novodanilovke, kao i privremene baze u Novoandrejevki i kod Ščerbakova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala