Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Kurti ima dva dana da odgovori na naše zahteve

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.
On je novinarima u Prištini rekao da će on i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u petak obavestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri.
Kako je rekao, Kurti je dužan i da se do petka izjasni o pitanju izbora na severu, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primeni.
Prema rečima Eskobara, ukoliko Kurti ne prihvati tri uslova, onda je jasno da ne želi saradnju sa SAD i EU i da to ne može da prođe bez posledica, prenosi Kljan Kosova.
On je dodao da su SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri zajedno u zahtevima za smirivanje i normalizaciju situacije i da će, ukoliko se to ne desi, posledice po Prištinu biti dugotrajne i pojasnio da te posledice neće biti usmerene na stanovnike tzv. Kosova.
Eskobar i Lajčak od ponedeljka uveče se nalaze u Prištini gde su razgovarali sa Kurtijem, predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, predstavnicima tri najveće opozicione stranke i Srpskom listom.

Kurti ima nacrt ZSO, ali ga krije

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nacrt statuta ZSO, ali da ga krije, prenosi Reporteri.
On je novinarima u Prištini rekao da nacrt statuta treba odmah da predstavi Vlada, kao i da SAD i EU očekuju da će se to uskoro dogoditi, prenosi Kljan Kosova.
Prema njegovim rečima, ukoliko se Beograd i Priština ne pridržavaju Briselskog sporazuma, to znači da odbacuju EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala