- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši dvostruki agent FBI i ruske službe umro u zatvoru u Koloradu

© AFP 2023 / FILESBivši dvostruki agent FBI i ruskih obaveštajnih službi Robert Hansen
Bivši dvostruki agent FBI i ruskih obaveštajnih službi Robert Hansen - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
Bivši visoki agent FBI i agent sovjetske i ruske obaveštajne službe Robert Hansen preminuo je u 79. godini, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.
„U ponedeljak, 5. juna... zatvorenik Robert Hansen pronađen je bez svesti u američkom zatvoru u Florensu u državi Kolorado“, navodi se u saopštenju.
Federalni istražni biro (FBI) obavešten je o smrti Hansena, koji je služio doživotnu kaznu zatvora zbog špijunaže i bio je u zatvoru u od 2002. godine.
Hansen (rođen 1944. godine) uhapšen je 2001. godine. Optužen je da je više godina prosleđivao poverljive informacije Moskvi, uključujući informacije o elektronskoj obaveštajnoj službi, a takođe je otkrio nekoliko dvostrukih agenata.
On je 2002. godine osuđen na 15 uzastopnih doživotnih robija. Služio je kaznu u saveznom zatvoru sa najstrožim režimom u Sjedinjenim Američkim Državama u blizini grada Florens u Koloradu.
Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin je 2020. izjavio da je Hansen dao „jednostavno izvanredan doprinos“ bezbednosti SSSR-a, a potom i Rusije, i stoga Sjedinjene Američke Države nikada neće pristati na njegovu razmenu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala