- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Rusija ne vidi perspektivu za produžavanje „prehrambenog sporazuma“

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Memorandum o razumevanju Rusije i Ujedinjenih nacija u okviru „prehrambenog sporazuma“ se ne ispunjava, a Moskva ne vidi perspektivu za produžavanje crnomorske inicijative, rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Objavili smo šta je uslov za dalje produžavanje – to je realizacija tačaka, bez kojih je nemoguće funkcionisanje memoranduma o razumevanju Rusije i UN. Pošto se te tačke ne ispunjavaju, bez obzira na sve napore Sekretarijata UN i generalnog sekretara UN lično, ne vidimo perspektive za produžavanje sporazuma“, rekao je Nebenzja.
Nebenzja je podsetio na to da zapadne zemlje tvrde da ruski prehrambeni proizvodi ne podležu sankcijama, ali da sve što je povezano s izvozom tih proizvoda, kao što su osiguranje, bankarske transakcije i servisiranje poljoprivredne tehnike, pod dejstvom sankcija.
„Pokušavaju da nas uvere da su ta pitanja tobože rešena na Zapadu, ali ona nisu rešena. A jednokratne novčane transakcije koje se realiuju ne rešavaju taj problem sistemski“, rekao je Nebenzja.
Odgovarajući na pitanje da li to znači da nema nade da će problem biti rešen, Nebenzja je rekao: „Videćemo, još ima vremena“.
Rusija je produžila crnomorsku inicijativu na 60 dana. Nebenzja je ranije u pismu zameniku generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu ukazivao na to da u kontekstu „prehrambenog sporazuma“ moraju biti rešeni sledeći problemi: ponovno uključivalje Ruske poljoprivredne banke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne tehnike u Rusiju, ukidanje ograničenja na osiguranje i omogućavanje pristupa lukama za ruske teretne brodove, obnavljanje rada cevovoda za amonijak „Toljati – Odesa“, deblokada računa i finansijske delatnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala