- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Manevri Baltičke flote jasan signal Alijansi: Kalinjingrad pretvoren u neprobojnu tvrđavu

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRaketni brod "Čuvašija" Baltičke flote tokom generalne probe parade za Dan mornarice Rusije
Raketni brod Čuvašija Baltičke flote tokom generalne probe parade za Dan mornarice Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Operativne vežbe Baltičke flote Rusije koje su počele na Baltiku predstavljaju jasan signal i odgovor Alijansi: Rusija ima flotu koja je dobro naoružana, a Kalinjingrad je pretvoren u neprobojnu tvrđavu koju štite ruske trupe, ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti.
Kako je saopštila pres služba ruske flote, operativne vežbe će trajati do 15 juna pod rukovodstvom komandanta Baltičke flote viceadmirala Vladimira Vorobjova, a u njima učestvuje više od 3,5 hiljade vojnika.
U vežbe je uključeno do 40 površinskih ratnih brodova, čamaca i pomoćnih brodova, uključujući patrolne brodove i korvete, male raketne brodove i raketne čamce, male protivpodmorničke brodove, bazne i jurišne minolovce, kao i desantne brodove na vazdušnom jastuku, tzv.lebdelice i brze čamce, brodove za logističku površinu.
Pored toga, kako je saopštila pres služba Baltičke flote, u manevrima je angažovano gotovo 25 aviona i helikoptera i do 500 jedinica borbene i specijalne tehnike.

Zaštita Kalinjingrada, Baltičkog mora...

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin kaže da je cilj ovi vežbi zaštita Kaljiningrada i Baltičkog mora.
„Ove operativne vežbe se izvode kako bi Rusija mogla da ima slobodan pristup Baltičkom moru, odnosno, da ruski brodovi mogu tamo slobodno da plove. Uopšte, Kalinjingradska oblast je sa svih strana okružena NATO državama i njihovim trupama. Tu je Poljska, Litvanija, Finska, Švedska koja se trudi da postane članica Alijanse... Zemlje - članice bloka NATO na sve moguće načine pokušavaju da nas ograde od Kalinjingrada, da ga blokiraju... I Baltičko more se praktično žele da pretvore u „unutrašnje more ili jezero NATO-a““, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Viktora Baraneca, ove vežbe se održavaju iz nekoliko razloga.
„Nije isključeno da neprijatelju u nekom trenutku neće pasti na pamet da nanese udare na Kalinjingradsku oblast. Pored toga, ruska flota održava vežbe i zbog toga što zemlje-članice Alijanse mogu da pokušaju da pretvore Baltičko more „u svoje unutrašnje jezero“. Takođe, vežbe se sprovode i da bi Baltička flota bila spremna za slučaj da mora da učestvuje u nekim borbenim dejstvima izvan Baltičkog mora“, decidan je naš sagovornik.
Kaver infografika Brodovi Baltičke flote - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Baltička flota - čuvar zapadnih granica Rusije

Vojne taktike, izviđanje...

U ovim operativnim vežbama učestvovaće vojnici, mornari, piloti, kopnene trupe, marinci, tankeri, precizira Litovkin.
„Tokom vežbi, oni će sprovoditi operativne planove, među kojima su zaštita obale i raspoređivanje flote tokom mogućeg sukoba. Flota obuhvata i PVO, avijaciju...Uopšte, razrađivaće se interakcija svih vrsta i rodova trupa koje obezbeđuju zaštitu obale ili neke druge oblasti, uzimajući u obzir da Baltička flota ne pokriva samo Kalinjingradsku oblast, već i Lenjingradsku, Kronštat, obalu Finskog zaliva..I svi oni moraju da komuniciraju jedni sa drugima“, konstatuje stručnjak.
Slično mišljenje deli i Baranec koji kaže da će tokom ovih vežbi vojnici sprovoditi vojne taktike, izviđanje, isprobavati nove vrsta oružja sa poligona...

Rusija štiti Kalinjingrad i šalje signal Alijansi

Prema njegovim rečima, Rusija ovim operativnim vežbama šalje jasan signal i odgovor Alijansi.
„Naša zemlja nikome ne preti. Ali, ovim vežbama pokazujemo Zapadu da imamo Baltičku flotu koja je dobro naoružana“, naglašava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov koji dodaje da će zbog mogućih pretnji po Kalinjingradsku oblast mornari Baltičke flote i vojne jedinice biti u stalnoj borbenoj gotovosti.
„Kalinjingrad je pretvoren u neprobojnu tvrđavu. Tamo se nalaze trupe koje čuvaju ovo mesto. Njihov zadatak je da odbiju eventualnu agresiju neprijateljskih država“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Kako je najavljeno, tokom vežbi predviđeno je da mornari Baltičke flote uvežbaju zaštitu i odbranu morskih puteva i baza flote u okviru operativnih vežbi snaga flote.
Podsetimo, Baltička flota je 18. maja obeležila 320. godišnjicu svog postojanja.
Američki nosač aviona „Ros“ ušao u Baltičko more, pod budnim okom Baltičke flote - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
RUSIJA
Više od 3.500 vojnika i 40 brodova Baltičke flote otpočelo operativne vežbe /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala