- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Pozitivna Salivanova izjava o kontroli nuklearnog naoružanja, Rusija čeka formalni predlog

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
U Kremlju pozitivno ocenjuju izjavu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana o spremnosti za dijalog sa Rusijom o stvaranju novog sistema kontrole nuklearnog naoružanja, ali čekaju formalni predlog, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ovo je važna i pozitivna izjava gospodina Salivana. Naravno, očekujemo da će ona biti podržana de fakto koracima diplomatskim kanalima. Tek tada će biti moguće razmotriti predložene formate dijaloga“, rekao je on novinarima.
Odgovarajući na pitanje da li to znači da je Rusija spremna za takav dijalog, Peskov je rekao da je Moskva otvorena za dijalog i da smatra da je on izuzetno važan, ali da prvo treba shvatiti kako je taj predlog formulisan.
„U tako važnim i osetljivim pitanjima veoma je teško orijentisati se na izjave u štampi, posebno kada doživljavamo akutni nedostatak međusobnog poverenja u našim bilateralnim odnosima“, objasnio je Peskov.
Salivan je u petak izjavio da su SAD spremne da počnu da sarađuju sa Rusijom na rešavanju nuklearnih rizika i razvoju sporazuma o kontroli naoružanja za period posle 2026. godine.
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SVET
Vašington: Pridržavaćemo se ograničenja iz sporazuma START 3 sve dok to radi i Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala