- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba Galerije Matice srpske u Gračanici

© Foto : Sputnjiku ustupila Galerija Matice srpskePredrag Peđa Đaković, Plava grobnica, 2009.
Predrag Peđa Đaković, Plava grobnica, 2009. - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Izložba „U slavu svetlosti – jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske“ postavljena je u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ u okviru Vidovdanskih svečanosti.
Dom kulture „Gračanica“ organizuje trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 1. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.
Izložba „U slavu svetlosti – jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske“ predstavlja izbor 29 reprezentativnih dela iz galerijske kolekcije - kopija zidnih slika i dela savremenih umetnika, stvarajući dijalog između prošlosti i sadašnjosti.
© Foto : Sputnjiku ustupila Galerija Matice srpskeKopija prema zidnoj slici iz crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, kopirao Petar Balabanović
Kopija prema zidnoj slici iz crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, kopirao Petar Balabanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Kopija prema zidnoj slici iz crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, kopirao Petar Balabanović
Kopije koje će biti predstavljene na izložbi izvedene su od strane najboljih slikara-kopista druge polovine 20. veka, čija je delatnost bila vezana za velike državne projekte kopiranja živopisa u srpskim crkvama i manastirima, poput Zdenke Živković, Dušana Mihailovića, Nauma Andrića i Petra Balabanovića.
Publika će imati prilike da se susretne i sa delima savremenih umetnika iz druge polovine 20. i 21. veka - Ratka Kulića, Dobrivoja Rajića, Vere Zarić, Predraga Peđe Đakovića, Blagoja Srdića (Braca Bonifacije), Paje Jovanovića, Dragutina Inkiostri-Medenjaka i Anastasa Bocarića.
© Foto : Sputnjiku ustupila Galerija Matice srpskeUroš Predić, Luka Kulić, 2022.
Uroš Predić, Luka Kulić, 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Uroš Predić, Luka Kulić, 2022.
Poseban segment izložbe posvećen je umetničkim delima realizovanim povodom jubileja Galerije Matice srpske – mapa „Ponos nacije. U zbiru“ autora Danila Vuksanovića sadrži digitalne kolaže sa elementima iz istorije ustanove, fragmente umetničkih dela i simbole ključnih oblasti delovanja u razvoju tokom 175 godina trajanja.
Luka Kulić je tim povodom uradio bistu čuvenog slikara Uroša Predića koja je, izlivena u bronzi bila deo velike izložbe ovog umetnika.
Izložba u Gračanici trajaće do 14. jula.
Izložba o Gračanici otvorena u Galeriji SANU - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
KULTURA
Izložba o Gračanici otvorena u Galeriji SANU /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala