- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU produžila ograničenje uvoza žitarica iz Ukrajine

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Evropska unija produžila je do 15. septembra ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u niz evropskih zemalja, navedeno je u dokumentu objavljenom u zvaničnom glasilu EU.
„Slobodan promet navedenih proizvoda dozvoljen je samo u zemljama članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke“, navedeno je u odluci koja stupila na snagu.
Reč je o pšenici, kukuruzu, semenu repice i suncokreta.
Krajem marta premijeri nekoliko zemalja Evropske unije obratili su se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen s molbom da reaguje na krizu izazvanu prekomernom količinom ukrajinskog žita na njihovom tržištu.
U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navedeno je da su „problemi izazvani znatnim povećanjem isporuka ukrajinskih proizvoda na tržište zemalja-članica EU, posebno onih koje se graniče s njom“, doveli do ogromnog rasta uvoza žita, jaja, živine, šećera, raznih vrsta voća i drugih proizvoda.
Evropska komisija je saopštila da je preduzela mere za uvoz određenih vrsta žita iz Ukrajine, koje su usmerene na otklanjanje logističkih prepreka u vezi s tim proizvodima u Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Mere su stupile na snagu 2. maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala