- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višenamenski lovac Su-30SM Oružanih snaga Rusije - Sputnik Srbija

UŽIVO Vazdušna opasnost u više oblasti u Ukrajini, eksplozije u Harkovu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 466. Ukrajinske snage su tokom čitave subote gađale naselja Šebekinskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Rusije. U napadima su poginule dve osobe. Ruska PVO oborila je prethodnog dana ukrajinski Su-27, Mi-8 i 16 dronova. Iznad Krima oborena bespilotna letelica.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:25 04.06.2023
Kadirov: Čečenski odredi mogu da reše probleme s diverzantima u Belgorodskoj oblasti
Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da protiv terorista koji povremeno pokušavaju da prodru u Belgorodsku oblast Rusije mogu da se izbore čečenski odredi i da čeka takvo naređenje.
Prema njegovim rečima, da bi se likvidirale banditske grupe na ruskoj teritoriji, bez posledica po civile i infrastrukturu, neophodne su posebne veštine i priprema: ne samo vojno iskustvo, nego i antiterorističko.
„Tako su obučeni čečenski borci koji već imaju iskustvo čišćenja republike od banditskog podzemlja u šumskoj i gradskoj sredini, kao i iskustvo oslobađanja gotovo četiri desetine naseljenih mesta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Marijupolj, gde su stupili u borbu s znatno brojnijim protivnikom“, naveo je Kadirov na Telegramu.
On je podsetio da broj čečenskih boraca u bataljonima i pukovima bezbednosnih i vojnih struktura premašuje 70.000 ljudi.
„To su tri cele armije! Svi odredi su obučeni na Ruskom univerzitetu za specijalne jedinice. Opremljeni su najnovijom tehnikom, obučeni, imaju pouzdano naoružanje i spremni su da ispune svaku naredbu vrhovnog glavnokomandujućeg radi zaštite države i građana. To bi bilo odlično rešenje. Zbog toga smo spremni i čekamo naredbu“, naveo je Kadirov.
22:17 04.06.2023
Bivši američki obaveštajac: Zalužni je živ, ali teško ranjen
Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je teško ranjen u raketnom napadu kod Hersona, izjavio je bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter za Jutjub kanal „Judging Freedom“.
„On je živ, ali je teško ranjen posle ruskog napada na komandni punkt u okolini Hersona“, rekao je oficir i dodao da je ruska avijacija uspela da po bunkerima širom Ukrajine likvidira mnoge saradnike kijevske obaveštajne službe koje si su sarađivali s kolegama iz SAD i Velike Britanije.
Ranije je predstavnik ruskih bezbednosnih struktura, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine, rekao Sputnjiku da je Zalužni zadobio povredu lobanjer i mnoštvo rana od gelera u raketnom napadu na područje sela Posad-Pokrovsko u Hersonskoj oblasti.
Ministarstvo odbrane Ukrajine je 25. maja objavilo kadrove sa Zalužnim, nakon glasina o njegovom ranjavanju. Na tom snimku Zalužni je pozdravio sve Ukrajince i zahvalio im, ali nije jasno kada je i gde snimljen taj video-zapis.
20:18 04.06.2023
Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine, eksplozije u Harkovu
Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transfomaciju Ukrajine.
Ukrajinski mediji su preneli da eksplozije odjekuju u Harkovu.
18:09 04.06.2023
Varšava se ogradila od poljskih plaćenika u Ukrajini
Poljske vlasti su saopštile da nikako nisu povezane s poljskim plaćenicima u Ukrajini, iz takozvanog „Poljskog dobrovoljačkog korpusa“, koji su ranije saopštili da su učestvovali u napadu na teritoriju Belgorodske oblasti Rusije.
„Poljski dobrovoljački korpus koji se spominje u medijima ni na koji način nije povezan s Oružanim snagama Poljske ili bilo kojom poljskom ustanovom“, napisao je na Tviteru portparol ministra specijalnih službi Stanislav Žarin.
18:07 04.06.2023
Bela kuća: Kontraofanziva će omogićiti Kijevu da osvoji strateške teritorije
Sjedinjene Američke Države veruju da bi eventualna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine omogućila Kijevu da osvoji strateški važne teritorije koje su sada pod kontrolom Rusije, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Uvereni smo da će kontraofanziva omogućiti Ukrajini da oduzme Rusiji strateški važne teritorije“, rekao je Salivan u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En, ne precizirajući o kojim je teritorijama reč.
Prema njegovim rečima, Vašington namerava da pomogne Kijevu da postigne maksimalni napredak na bojnom polju, kako bi mogao da zauzme povoljniju poziciju za budućim pregovaračkim stolom.
17:26 04.06.2023
Brisel će tražiti od Kijeva razjašnjenje o korišćenju belgijskog naoružanja u Belgorodskoj oblasti
Ministarstva inostranih poslova i odbrane Belgije će se „prvom prilikom“ obratiti ukrajinskim vlastima radi razjašnjenja u vezi s korišćenjem naoružanja belgijske proizvodnje u Belgorodskoj oblasti Rusije, preneo je u nedelju belgijski list „Soar“ pozivajući se na izvor.
U Briselu naglašavaju da je oružje bilo namenjeno isključivo za ukrajinske oružane snage sa ciljem „zaštite svoje teritorije i stanovništva“.
„Na to se direktno ukazuje u pratećim dokumentima za svaku isporuku naoružanja“, naglasio je izvor.
List „Vašington post“ je ranije saopštio da su teroristi koji su napali Belgorodsku oblast krajem maja koristili transport i oružje iz SAD, Poljske, Češke i Belgije.
Ukrajinska diverzantsko-obaveštajna grupa je koristila puške belgijske i češke proizvodnje i najmanje jedan protivtenkovski kompleks AT-4, koji koriste oružane snage SAD i zapadnih zemalja.
Prema informacijama koje je list dobio od američkih plaćenika koji se bore u Ukrajini, puške BREN i SCAR se isporučuju ukrajinskim militantima.
16:56 04.06.2023
Belgorodski gubernator spreman da se sastane s diverzantima radi spasavanja zarobljenika
Gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Glatkov spreman je da se sastane s ukrajinskim diverzantima na graničnom prelazu „Šebekino“ radi spasavanja ruskih zarobljenika, ukoliko su još živi.
„Najverovatnije su ih ubili, koliko god da mi je teško da o tome govorim. Ako su živi, od 17.00 do 18.00 (po moskovskom vremenu), granični prelaz 'Šebekino'. Garantujem bezbednost“, rekao je Glatkov u video-obraćanju objavljenom na Telegramu.
Prema njegovim rečima, diverzantsko-obaveštajne grupe iz Ukrajine su prodrle u selo Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti Rusije, gde su u toku borbe.
U nedelju je na Telegram kanalu „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“ (u Rusiji upisan u spisak organizacija umešanih u ekstremističku delatnost i terorizam) pojavilo obraćanje Glatkovu, kojem je predloženo da se sastane s autorima video-zapisa u hramu u Novoj Tavolžanki i da razgovara s njima o situaciji u regionu. Na video-snimku su bili prikazani zarobljenici, za koje su autori video-zapisa obećali da će ih predati gubernatoru.
16:49 04.06.2023
Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da probiju zaporoški front
Oružane snage Ukrajine, uključujući poljske plaćenike, pokušale su u nedelju da probiju zaporoški front u područku Vremevske izbočine, ali su potisnuti, izgubivši najmanje 10 jedinica oklopne tehnike i oko 50 vojnika, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, sada su u toku intezivne borbe.
„Neprijatelj ne prestaje da juriša, naši borci odbijaju protivnika vatrom“, dodao je Rogov.
16:11 04.06.2023
Poljski plaćenici: Učestvovali smo u napadu na Belgorodsku oblast Rusije
Poljski plaćenici u Ukrajini saopštili su da su učestvovali u napadu na teritoriju Belgorodske oblasti Ukrajine.
„Svi nam postavljaju jedno pitanje, da li smo učestvovali u operaciji na teritoriji Belgorodske oblasti. Odgovor je nedvosmislen: naravno“, napisao je na Telegram kanalu „Poljski korpus ohotniči“, koji se oglašava kao zvanični kanal poljskih plaćenika u Ukrajini.
U saopštenju je navedeno da je u operaciji učestvovala prva jurišna grupa korpusa.
„Svi su se vratili nepovređeni. Postavljeni zadatak je uspešno ispunjen. Informacija o našem učešću u operaciji je bila namerno objavljena s velikim zakašnjenjem zbog bezbednosti“, napisali su poljski plaćenici.
Ukrajinska diverzantsko-obaveštajna grupa je 22. maja prodrla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, nakon čega je u tom regionu pokrenuta antiteroristička operacija. Sledećeg dana je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je u operaciji likvidirano 70 terorista.
16:04 04.06.2023
U Belgorodskoj oblasti u toku borba protiv ukrajinskih diverzanata
U toku je borba protiv ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe u Novoj Tavolžanki, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Glatkov.
„Nadam se da će svi biti likvidirani, drugačije i ne može biti“, rekao je Glatkov u video-zapisu koji je objavljen na njegovom kanalu na Telegramu.
15:41 04.06.2023
Saljdo: Kijevske vlasti prešle u novu fazu histerije
Kijevske vlasti prešle su u novu fazu vojno-političke histerije, treba da budemo spremni za odbijanje vazdušnih napada i kopnenih provokacija, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Naša vojska mora biti spremna za odbijanje vazdušnih napada i kopnenih provokacija, a civili za delovanje unutar sistema civilne odbrane“, rekao je Saljdo.
15:37 04.06.2023
U Melitopolju uništeno ukrajinsko spremište eksploziva
U Melitopolju je odjeknula eksplozija, koju je izazvalo uništavanje ukrajinskog spremišta eksplozivnih supstanci, saopštila je gradska administracija.
„Zvuk eksplozije, koji se čuo na jugu Melitopolja, izazvan je uništavaljnjem ranije pronađenih spremišta eksplozivnih supstanci. Posao se obavlja uz poštovanje svih mera bezbednosti. Situacija u gradu je mirna“, navedeno je u saopštenju.
14:25 04.06.2023
Ukrajinski vojnici tokom obuke na nemačkim tenkovima leopard - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: Nove isporuke oružja Kijevu dovešće do rasta napetosti
14:25 04.06.2023
Oružane snage Ukrajine ispalile su na Šebekinski gradski okrug 3. juna 519 različitih vrsta municije, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Gladkov.
13:56 04.06.2023
Ruski PVO sistemi presreli su tokom proteklog dana dve krstareće rakete „storm šedou“ koje je London isporučio Kijevu, dve taktičke rakete „točka-U“ i 14 raketa „hajmars“ i „uragan“.
Helikopteri Ka-52 - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska noćas gađala ukrajinske vojne aerodrome: Uništena komandna mesta i avionska tehnika
12:43 04.06.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin posvećuje ukrajinskim pitanjima onoliko vremena koliko mu je potrebno kao glavnokomandujućem kako bi mogao da rukovodi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.
11:49 04.06.2023
U Belgorodu se aktivirao sistem PVO, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Operativne službe su izašle na teren da procene posledice.
10:58 04.06.2023
Na vojnom aerodromu kod grada Kropivnicki u Krivoroškoj oblasti oštećene su neke zgrade, saopštio je portparol Vazdušnih snaga ukrajinske vojske Jurij Ignat.
Prema njegovim rečima, tokom noći se na aerodromu dogodilo nekoliko eksplozija, u kojima su oštećeni infrastrukturni objekti.
10:10 04.06.2023
Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dva čamca Oružanih snaga Ukrajine i dva kamioneta prilikom njihovog pokušaja forsiranja Dnjepra i izlaska na ostrva Veliki i Bokajevski. U napadu je ubijeno 37 ukrajinskih vojnika, a 23 su ranjena, saopštio je predstavnih hitnih službi regiona.
09:28 04.06.2023
Oružane snage Ukrajine noćas su granatirale Šebekinski i Volokonovski okrug Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
„Noćas je bilo prilično nemirno u Belgorodskoj oblasti. Mnogo objekata je oštećeno. Nema informacija o povređenima“, napisao je Gladkov na Telegramu.
Kako je saopštio, danas se u centrima za privremeni smeštaj u oblasti nalazi preko 4.000 ljudi kojima je pružena sva neophodna pomoć.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala