00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kad ste poslednji put zamenili omiljeni kuhinjski alat? Naučnici upozoravaju na skrivene opasnosti

CC0 / / Kuhinjski nož
Kuhinjski nož - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Pratite nas
Bez obzira na to koju dasku za pripremanje hrane koristite, trebalo bi da obratite pažnju na njeno stanje.
Gotovo da nema kuhinje u svetu u kojoj svoje mesto nije pronašla barem jedna daska za sečenje. Pored toga što čuvaju radne površine od oštećenja, daske su zgodan alat u pripremi hrane. Ali, da li su i najzdraviji alat za pripremu hrane?
Mala studija objavljena u časopisu ACS Invajormental sajens end tehnolodži sugeriše da bi plastične i drvene daske za sečenje, koje su čest izbor zbog izdržljivosti i lakog održavanja, zapravo mogle biti zanemaren izvor mikro čestica. Naučnici upozoravaju da bi seckanje šargarepe na drvenim i plastičnim daskama moglo proizvesti na desetine miliona mikročestica godišnje. Međutim, tu je i dobra vest. Testiranja koja su sproveli na miševima pokazala su da te mikročestice nisu uticale na dužinu života miševa.
Naučnici upozoravaju na to da bi neki materijali za plastične daske, uključujući polipropilen i polietilen, mogu prouzrokovati stvaranje čestica plastike nano i mikro veličine kada se seku noževima. Zato su naučnik Sajid Md Iskander i njegove kolege poželeli da istraže mikročestice koje bi se oslobodile prilikom seckanja povrća na plastičnim i drvenim daskama, kao i svaku potencijalnu toksičnost tih sićušnih materijala, prenosi hrvatski Dnevnik.
Oni su prikupili i izmerili čestice mikro veličine koje su otpuštene s dasaka za sečenje koje su više puta bile udarene nožem. U svojim testovima uporedili su seckanje pet osoba i seckanje jedne osobe na različitim materijalima sa i bez šargarepe.
Na temelju tih rezultata tim je izračunao da priprema hrane može proizvesti 14 do 71 milion čestica polietilenske mikroplastike i 79 miliona čestica polipropilenske mikroplastike iz njihovih odgovarajućih ploča svake godine. Rezultati variraju u zavisnosti od stila seckanja, materijala daske, sile koja je potrebna za sečenje hrane, načinu na koji je hrana iseckana, ali i od toga koliko se često daska koristi za sečenje.
Godišnje procene nisu utvrđene za drvene daske, iako su naučnici otkrili da su ti predmeti u različitim testovima stvarali četiri do 22 puta više mikročestica od plastičnih.
Ipak, iako se stvorilo mnogo mikročestica, naučnici su otkrili da polietilenska mikroplastika i mikročestice drveta koje se oslobađaju prilikom seckanja šargarepe nisu značajno promenile održivost mišjih ćelija u laboratorijskim testovima. Problem je što je studija rađena na malom uzorku i nije u obzir uzimala taloženje mikroplastike u telu tokom vremena.
Zato naučnici ističu da, iako se plastične daske za sečenje lako čiste i deluju dugotrajnije, trebalo bi razmisliti o alternativnim materijalima kako bi se smanjila potencijalna mikroplastična kontaminacija u hrani. Na primer, daske od bambusa ili pak stakla (naravno, kad je u pitanju samo seckanje, a ne i lupanje, recimo, mesa).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala