- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora: Predizborna kampanja bez tenzija, odlučuje ekonomija

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆglasačka kutija
glasačka kutija - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Pratite nas
Crna Gora ne pamti mirniju kampanju od aktuelne za parlamenatarne izbore 11. juna. Nema nacionalnih ni vjerskih tenzija, niko ne prijeti sa govornica glasačima da će biti kažnjeni ako njemu ne daju glas. Ekonomske teme su dominantne u porukama na skupovima.
Partijski skupovi se održavaju na otvorenom a znatno manje je i plakata na gradskim ulicama u odnosu na ranije izborne procese. Bilbordi na kojima su poruke kandidata za pređsedničke izbore mogu se viđeti širom države, još nijesu skinuti.
Po mišljenju analitičara, od 15 lista četiri sigurno ulaze u parliament ali nijedna neće imati većinu pa su izvjesne koalicije.
“Crna Gora bilježi nikada mirniju i stišaniju kampanju, ovo govorim i kao aktivni učesnik nekoliko kampanja, i kao analitičar i građanin koji redovno prati politička zbivanja”, kaže za Sputnjik analitičar Predrag Drecun.
On dodaje da retorika političkih partija u ovoj kampanji odudara od one na koju smo predhodnih godina bili naučili u Crnoj Gori.
“Da li je to splet okolnosti ili zaista neka sinhroinizovana akcija svih političkih aktera, teško je reći. Ono što je činjenica jeste da je možda došlo i do zamora glasača, jer smo u poslednjih godinu i po dana imali konstatne predizborne aktivnosti. Nakon izbora parlamentarnih 2020. godine, imali smo seriju lokalnih izbora, a valja istaći da su izbori u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori više od lokalnih, pa smo imali i predsjedničke izbore. I ljudi su malo umorni od predizbornih kampanja”, smatra Drecun.

Dominiraju ekonomske teme

Naš sagovornik ističe da ono što je kvalitativno drugačije u ovoj kampanji jeste to što dominiraju teme o ekonomiji, socijalnoj zaštiti, vladavini prava. Nema nacionalnih tenzija, nema prebrojavanja krvnih zrnaca, nema prebojavanja po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, što je, smatra on, veliki iskorak u odnosu na predhodne predizborne kampanje.
Drecun vjeruje da, od kada je predstavljen ekonomski program Evropa sad, iz koga je izašla i partija, jeste trenutak u kome su sve partije shvatile da su ekonomke teme ono na osnovu čega će se građani ubuduće odlučivati kome će dati podršku.
“Međutim, u kampanji imamo i neka nerealna, rekao bih grotesna obećanja zaštite pojedinih grupa u društvu. Ono što je po meni realno jeste da prosječna plata može biti hiljadu eura, uz uslov da prestanu sve zloupotrebe u budžetu, da javna potrošnja bude pod kontrolom i da strane investicije budu na nivou kao u poslednje tri godine”, poručuje Drecun.

Od 15 lista četiri sigurne

Novinar Ivan Milaošević kaže za Sputnjik da se kampanja za parlamentarne izbore odvija u sjenci održavanja Dana nezavinsosti i inaguracije Jakova Milatovića na mjestu pređsnika Crne Gore.
“Čini mi se da se sve u Crnoj Gori, kada je politika u pitanju, odvija po dikatatu Amerike i ambasada najjačih zapadnih zemalja i da oni odlučuju o tome ko će biti u budućoj vladi. Imamo petnaest lista u ponudi za parlamentarne izbore, četiri su sigurne, to je lista oko Pokreta Evropa sad, koalicija oko DPS-a, oko Demokrata i URE i Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije. Njihovi poslanici će ući u parlament. Po mom sudu, Pokret Evropa sad i Demokrate i URA neće imati 41 poslanika da bi formirali vladu, trebaće im pomoć ili koalicije Za budućnost Crne Gore, dakle NSD i DNP, ili manjih stranaka, poput Bošnjačke. Mislim da će, po dikatatu sa Zapada, oni odlučiti da se oslone na Bošnjačku stranku, eventualno ako i SDP ili koaliciju Demohrišćana, Prave i Slobodne Crne Gore uspje da uđe u parlament. Mislim da neće dozvoliti da Kolicija za budućnost Crne Gore, iako to zaslužuje, uđe u vladu zbog toga što je proglašavaju za proruski fakor”, ocjenjuje Milošević za Sputnjik.

Trobojke u Pljevima na javnim ustanovama

Premijer Dritan Abazović kazao je u petak novinarima da je odluka predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša da postavi trobojke na javnim preduzećima i ustanovama, dio predizbornog folklora.
"Samo ne znam zašto nisu inovativni, svako malo ista priča. Treba atmosferu sa predsjedničkih izbora da prenesemo i na parlamentarne", poručio je Abazović.

Šta nude partije u predizbornoj kampanji

Pokret Evropa sad tvrdi da prosječna plata u Crnoj Gori može biti 1.000 eura, minimalna penzija 450 eura, skraćenje radnog dana na sedam sati i puna zaposlenost.
Iz NOVE i DNP obećavaju povećanje osnovne plate za 13 odsto, penzija za 20 odsto, vraćanje toplog obroka, zimnice i regresa.
Iz koalicije oko DPS-a govore o povećanju bruto zarade 50 odsto kroz investicije, da će minimalna penzija biti 350 eura, kao I o subvencijama za podstanare i Fondu za socijalno stanovanje.
Pokret za promjene obećava da će prosječna plata viša od 1.000 eura, prosječna penzija veća od 700 eura i nacionalizaciju preduzeća.
Demokrate i URA predlažu subvencije za ugradnju solarnih panela i kupovinu električnih automobila pod povoljnim uslovima.
SNP obećava povećanje đečijeg dodatka 50 eura za prvo i 100 eura za drugo dijete, porodiljsko od 18 mjeseci za prvo i 24 mjeseca za svako naredno dijete, kao i beskmatni stambeni krediti za mlade bračne parove.
Preokret dotle govori o kupovini stanova sa niskom kerditnom kamatom i dugim rokom otplate.
Na izborima građani biraju 81 poslanika.
Građani sa trobojkama u Nikšiću proslavljaju Dan državnosti Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
REGION
Predsednik opštine Pljevlja zahteva da se istaknu trobojke na javnim ustanovama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala