- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh: Putin vratio ikonu "Trojice" Sergijevoj lavri

© Sputnik / Lola ĐorđevićIkona Svete Trojice na ulazu u Rusku crkvu na Tašmajdanu
Ikona Svete Trojice na ulazu u Rusku crkvu na Tašmajdanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Ruski patrijarh Kiril saopštio je da je ruski predsednik Vladimir Putin predao Ruskoj pravoslavnoj crkvi čuvenu ikonu "Trojice", ruskog slikara Andreja Rubljova kako bi bila postavljena u Trojice-Sergijevoj lavri na mesto gde se sada nalazi njena kopija.

„Na moju molbu predsedniku države Vladimir Putin je doneo istorijsku odluku o vraćanju čudotvorne ikone Ruskoj pravoslavnoj crkvi da bi bila postavljena na svom istorijskom mestu – tamo gde se sada nalazi njena kopija. To je veliki događaj“, naveo je patrijarh.

Patrijarh je rekao da će ikona biti izložena u Hramu Hrista Spasitelja godinu dana kako bi vernici mogli da joj se poklone, a zatim će biti vraćena u Trojice-Sergijevu lavru, sedište Ruske pravoslavne crkve.
Ministarstvo kulture Rusije saopštilo je da će ikona biti dostupna vernicima od 4-18. juna a da potom ide na restauraciju.
Rubljov je naslikao ikonu u 15. veku i ona se smatra jednim od remek-dela ruskog ikonopisa. Ona je 1929. godine po nalogu tadašnjih ruskih vlasti premeštena u Tretjakovsku galeriju, a 15. maja ove godine obelodanjeno je da će biti vraćena RPC.
Ikona Sveta trojica, Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
RUSIJA
Čuvena ikona "Sveta trojica" prvi put posle Oktobarske revolucije stigla u rusku patrijaršiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala