Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština napravila „crnu listu“ Srba sa protesta u Zvečanu: Na spisku između 70 i 80 ljudi

© Foto : Sputnjiku ustupila Dragana Zečević/NovostiNemile scene ispred zgrade opštine u Zvečanu
Nemile scene ispred zgrade opštine u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Direkcija tzv. kosovske policije u Prištini saopštila je da je pokrenula istragu protiv između 70 i 80 demonstranata koji su „eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napali službena lica-policajce u Zvečanu 29. maja“.
Slučaj je pokrenut kao „napad na ustavni poredak Kosova“, navodi se u dnevnom izveštaju policije.
„Oko 70-80 nasilnih osoba 29. 5. 2023 u 17, koristeći razne eksplozivne naprave, vatreno oružje, kamenje i betonske cigle, napalo je policajce koji su bili na dužnosti. O slučaju je obavešten i tužilac, dok policijske jedinice istražuju slučaj“, navodi se u izveštaju, prenosi Radio KiM.
Nakon nasilnog upada tzv. kosovske policije u opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kako bi uveli predsednike opština albanske nacionalnosti izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali, u ponedeljak 29. maja zgrade opština blokirao je Kfor snagama za razbijanje demonstracija.
Srbi su se okupili na mirnom protestu zahtevajući da policija i albanski predsednici opština napuste zgrade opština.
Bez reakcije na zahteve, vojnici Kfora su u popodnevnim satima krenuli u razbijanje protesta na kom su okupljeni sedeli na ulici, pružajući nenasilan otpor.
Kao posledica intervencije vojnika Kfora, usledio je i otpor okupljenih Srba.
U neredima je teže i lakše povređeno oko 80 civila i vojnika Kfora iz Mađarske i Italije.

Kurti: Identifikovano 28 organizatora i učesnika napada na NATO vojnike i policajce

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da su bezbednosni organi identifikovali 28 ljudi koji su, kako tvrdi, učestvovali u organizaciji i orkestriranju, a ponekad bili i aktivni učesnici u nasilnim napadima na vojnike NATO-a, na kosovske policajce i na novinare tokom protesta na severu Kosova, prenosi Kljan Kosova.

„Što se tiče onih imena koja sam naveo na sednici Skupštine, pomenuo sam imena pet uhapšenih osoba, a naši organi bezbednosti su identifikovali još 28, koje su učestvovale u organizaciji i orkestriranju, a ponekad bile i aktivni učesnici u nasilnim napadima na vojnike NATO-a, na kosovske policajce i na novinare kao što ste možda videli“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, sve ovo će biti dokazano.
„Imamo video snimke i slike koje svi mogu da vide. Ne živimo u 19. veku da ne znate šta se dešava u drugoj državi. U realnom vremenu je prikazano brutalno nasilje ekstremističkih elemenata koje režira i plaća zvanični Beograd“, rekao je Kurti.
Ocenio je da je Srpska lista, kada je 5. novembra prošle godine napustila institucije, „napravila kardinalnu grešku".
„Drugu grešku napravili su kada su bojkotovali izbore, pa su pozvali druge da bojkotuju izbore. Za posledice pogrešnih namera treba da plate oni, a ne naša Republika", rekao je Kurti.
Skupština Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SRBIJA
Kurti Srbima sa severa Kosova crta metu na čelu: Izneo spisak imena, optužio ih za nerede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala