- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Od toga nema ništa: Amerika bi da uvuče Indiju u NATO plus – i okrene je protiv Rusije i Kine

© AP Photo / Andy WongIndijska zastava i grb Kine
Indijska zastava i grb Kine - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pokušavaju da utiču na Indiju da uđe u „NATO plus” jer, kako ocenjuju za Sputnjik eksperti, na ovaj način žele da udalje Nju Delhi od Moskve i naprave novi vojno-politički blok u Aziji koji će biti usmeren protiv Rusije i Kine.
Američki ambasador u Indiji Erik Garseti izjavio je u intervjuu indijskoj televiziji Vion da bi Indija, kao jedan od najbližih partnera SAD, sa kojim se odnosi intenzivno razvijaju, trebalo da odluči da li će se pridružiti grupi „NATO plus”.

„Ojačali smo našu odbrambenu saradnju, a to je nemoguće bilo zamisliti pre 30 - 40 godina, približavamo se Indiji čak i više nego što se približavamo našim najbližim saveznicima: zajednička proizvodnja, mogućnost da se Indiji prodaju važni vojni sistemi i tehnika, kako bi se osigurala bezbednost Indije. Mislim da su sve varijante razvoja saradnje sada na stolu“, izjavio je on.

Garseti je istakao da će Indija sama doneti odluku kako će postupiti, ali da je uveren da bilo da je reč o grupi KVAD (SAD, Indija, Japan i Australija), bilo da je reč o Indopacifičkom regionu, dve zemlje su deo istog regiona i žele da osiguraju zajedničku bezbednost.
Međutim, eksperti smatraju da od ovoga nema ništa. Indija neće praviti nikakve nagle poteze iz razloga što ceni svoj neutralni status i partnerstvo sa Moskvom. Nju Delhi se, kako kažu, neće usuditi da ide na ovakvu međunarodnu eskalaciju i da se pozicionira kao pristalica i saveznik NATO bloka.

Amerikanci žele saradnju sa Indijom iz koristi

Vladimir Bruter, politički analitičar, smatra da američki ambasador u Indiji svojim izjavama pokušava da privuče Nju Delhi za aktivniju saradnju sa kolektivnim Zapadom.
Sjedinjene Američke Države imaju cilj da prošire svoj uticaj na veliki broj zemalja. Međutim, što se tiče Indije, ova zemlja ima treću ekonomiju u svetu i ne planira ni sa kim da se posebno zbližava. Mislim da Indija sa SAD neće potpisivati nikakve dokumente koji mogu da ograniče njen suverenitet. Ova zemlja je perspektivna i jaka. I to joj daje za pravo da se ne nalazi ni u čijem taboru“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Slično mišljenje deli i ruski politikolog Aleksej Makarkin, koji objašnjava da su Sjedinjene Američke Države zainteresovane za saradnju i zbližavanje sa Indijom isključivo radi svoje koristi.
„Indija se pozicionira kao svetski akter. Ova zemlja ima značajan ekonomski potencijal i velike spoljnopolitičke ambicije. Nju Delhi ima autoritet u Aziji. Mnoge zemlje je doživljavaju kao državu čije mišljenje mora da se sluša. I zbog toga su Amerikanci verovatno zainteresovani da aktivno sarađuju sa Indijom. Njima je važno da se Nju Delhi zbliži sa Amerikom i Zapadom. Nije isključeno da SAD hoće bliske odnose sa Indijom i zbog toga što ova država kupuje naftu od Rusije. To im, na prvi pogled, može biti od koristi“, decidan je stručnjak.

Pokušaj okretanja Indije protiv Rusije i Kine

S druge strane, ne isključuje se mogućnost da Amerikanci neće pokušati da okrenu Indiju protiv Rusije i Kine, upozorava naš sagovornik.
„Sjedinjene Američke Države bi verovatno želele da Indija smanji saradnju sa Kinom i Rusijom u nekim drugim oblastima. Pre svega, ovde se može raditi o vojno-tehničkoj saradnji. Indija je kupovala od Sovjetskog Saveza vojnu tehniku, a sad je kupuje od Rusije. Ova zemlja je jedan od najvećih partnera Rusije u vojno-tehničkoj sferi. Međutim, Amerikanci su iz političkih i ekonomskih razloga zainteresovani da Nju Delhi više kupuje, na primer, američku ili zapadnu vojnu opremu.“
Prema mišljenju politikologa Pavela Feldmana, Vašington koristi sadašnju vojno-političku situaciju u svetu kako bi „udaljio zemlje Azije od Rusije“.
„Vašington nastoji ne samo da udalji Indiju i druge države regiona od Rusije i stavi ih u orbitu američkog uticaja, već i da od njih napravi novi vojno-politički blok, čiji bi se članovi zajednički suprostavili Ruskoj Federaciji i Kini“, izjavio je stručnjak za RT.
Za ovo postoje određeni preduslovi, jer su neki visokopozicionirani predstavnici indijske poslovne i političke elite veoma čvrsto povezani sa anglosaksonskim establišmentom. Međutim, Indija neće preduzeti nikakve korake u ovom pravcu dok ne bude jasno ko će biti na čelu sledeće američke administracije, smatra Pavel Feldman.
Specijalni komitet američkog Kongresa za strateške konkurencije između SAD i Komunističke partije Kine u preporukama objavljenim 24. maja 2023. godine je naveo da „pobeda u strateškom takmičenju sa Komunističkom partijom Kine i osiguranje bezbednosti Tajvana zahteva od SAD da ojačaju veze sa saveznicima i partnerima za bezbednost, uključujući i Indiju“.
„Uključivanje Indije u mehanizam bezbednosti 'NATO plus' će biti zasnovan na tesnoj saradnji SAD i Indije u cilju učvršćivanja globalne bezbednosti i odvraćanja agresije Komunističke partije Kine u Indo-pacifičkom regionu“, navodi se u dokumentu.
Koordinator Bele kuće za pitanja u Indo-pacifičkom regionu Kurt Kempbel je početkom 2023. godine izdvojio Indiju kao jedan od osnovnih pravaca diplomatskih aktivnosti SAD za ovu godinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala