- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici objašnjavaju kako pravilno komunicirati sa mačkama

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMačke na izložbi "Košariki šou" u Moskvi
Mačke na izložbi Košariki šou u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Ne znate kako da se nosite sa mačkama? Jedna jednostavna stvar može pomoći.
Nedavno istraživanje je otkrilo da je najbolji način komunikacije sa krznenim prijateljem „mačji osmeh“, baš kao što to rade mačke; u stvari, sve što je potrebno za izraz lica je jednostavno suženje očiju i lagano treptanje.
Felinolozi su dugo teoretisali o tome da takvi gestovi čine da se mačke osećaju dovoljno ugodno da bi mogle biti spremne da priđu čoveku ─ čak i ako ta osoba životinji nije poznata.
Tim istraživača iz Velike Britanije odlučio je da dokaže ovu teoriju i sproveo nekoliko testova.
U prvom eksperimentu, istraživači su odabrali grupu mačaka i tražili od njihovih vlasnika da polako trepću mačićima dok ih gledaju. Interakcija je snimljena kamerama i pokazala je da su mačke reagovale sporim treptanjem.
Tokom drugog eksperimenta, mačkama su predstavljeni ljudi koje nikada ranije nisu videli. Učesnici su polako treptali kada ih je mačka pogledala i pružili ruku prema ljubimcu.
Kao što su rezultati pokazali, mačke ne samo da su trepnule, već su bile sklonije tome da priđu ljudskoj ruci u ovoj situaciji.
„To je nešto što možete sami da isprobate sa svojom mačkom kod kuće ili sa mačkama koje sretnete na ulici. To je odličan način da poboljšate vezu koju imate sa mačkama. Pokušajte da suzite oči kao što biste činili u opuštenom osmehu, nakon čega ćete zatvoriti oči na nekoliko sekundi. Videćete da i oni sami reaguju na isti način, a vi možete da započnete neku vrstu razgovora“, kaže Karen Mekomb, koautorka studije i profesorka na Univerzitetu u Saseksu.
Njen kolega, koautor članka, Tasnim Hamfri, označio je mačke kao „nedovoljno proučavanu vrstu“ i iskoristio priliku da izrazi nadu da će njihovo istraživanje „poboljšati dobrobit mačaka“, prenosi Sputnjik internešnel.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala