- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pepov Siti apsolutno vlada Engleskom – Građani na korak od „triplete“

© AP Photo / Dave ThompsonMančester Siti
Mančester Siti - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Fudbaleri Mančester sitija osvojili su i drugi trofej u sezoni, FA kup Engleske, pobedom na Vembliju nad Mančester junajtedom od 2:1 i posle šampionske titule potvrdili dominaciju u Engleskoj.
Strelac oba gola za „Građane“ bio je Ilikaj Gundogan u prvom i 51, dok je počasni pogodak za „Crvene đavole“ dao Bruno Fernandes iz penala u 33. minutu.
Još utakmica nije ni počela, a na semfaru je stajalo 1:0 za Siti. Prošlo je tek 12 sekundi od početka meča, a lopta na nekih 17 metara pala pred Gundogana koji je idealnom parabolom doneo prednost svom timu.
Bio je ovo i najbrži pogodak u istoriji finala FA kupa posle kojeg je fudbalerima Junajteda trebalo dobrih pola sata da se vrate u meč. Uspeli su i to sa bele tačke posle igranja rukom Džeka Griliša u svom šesnaestercu.
Nije imao nameru vezista Sitija da zahvati loptu u duelu sa Van Bisakom, ali ga je ona pogodila i polemike nema - penal. Siguran egzekutor bio je Bruno Fernandes u 31. minutu za 1:1.
Taj pogodak stigao je u jeku dominacije Sitija, koji je više napadao tokom većeg dela meča. Gvardiolin tim je mogao do poluvremena do vođstva, ali je De Brujne zamalo bio neprecizan u 39. minutu.
Ofanzivu na startu drugog dela Siti je krunisao u 51. minutu. Posle kornera, lopta se odbila do Gundogana koji je još jednim preciznim udarcem sa leve strane drugi put matirao De Heu, ispostavilo se kasnije za titulu u FA kupu.
De Brujne je koji minut kasnije mogao da poveća prednost, ali opet nije imao sreće, dok je na drugoj strani Rašford iz dobre pozicije u 69. minutu šutirao tik pored stative. Haland je imao zicer u 71. koji je sjajno odbranio De Hea, a zatim je Gundoganu poništen i treći gol.
Probao je Erik Ten Hag uvođenjem Garnača da pojača napad Junajteda, njegov rival se, možda i svesno, povukao i do kraja sačuvao prednost. Tako je Mančester siti posle osvajanja prvenstva još jednim peharom potvrdio dominaciju u domaćim okvirima.
Sjajnom timu Pepa Gvardiole sada preostaje još samo finale Lige šampiona sa Interom (10. juna) i jedinstvena prilika za triplu krunu i ulazak u red najvećih timova u istoriji engleskog fudbala.
* Pogledajte najnoviji Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala