Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Klopke Prištine i Zapada za Srbe kako bi zaobišli rešavanje ozbiljnih tema

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Ako Srbi izađu na nove izbore Prištine za sever, to je opet klopka, jer ako izađemo na njih, a nismo dobili ZSO, što smo onda i davali ostavke. Ali to je taktika koju Priština i Zapad godinama koriste da skrenu pažnju na sporedne teme i tako zaobiđu rešavanje pitanja koja su deo sporazuma i njihova obaveza, kaže bivši premijer Srbije Nikola Šainović.
Amerika je zatražila od Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i spusti nivo pripravnosti jedinica, dok je Prištini rečeno da povuče policiju iz opštinskih zgrada na severu Kosova.
U saopštenju Bele kuće navodi se da je prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD-a Džon Fajner pozdravio spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore, za četiri srpske opštine na severu Kosova.

Srpska vojska važan faktor

Da li je za Srbiju dobro da prihvati te nove Kurtijeve izbore pre formiranja ZSO i zašto Americi smeta srpska vojska na teritoriji Srbije?
Dr Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, smatra da zahtev ili poziv Amerike za povlačenje naše vojske sa teritorije blizu Kosova i Metohije dosta govori.

„Ispostavilo se da je naša vojska i te kako važan faktor za deeskalaciju na Severu. Znači, odjednom kažu da se povuče i naša vojska i kosovska policija sa Severa. To znači da je naša vojska u blizini adminstrativnog prelaza nešto što se uzima u račun, jer NATO ne bi tražio da se ona pomera, da ne računa na značaj prisustva te vojske“, konstatuje Šainović.

Klopke Zapada i Prištine

Naš sagovornik napominje da kad god se analizira situacija na KiM mi se susretnemo sa klopkom koju nameću dnevna dešavanja.
"To je taktika Prištine koja nam se duže vreme servira, a njena svrha je da se izbegne razgovor o ključnim pitanjima - položaju srpskog naroda, stanju potpisanih sporazuma i kako rešavati suštinske probleme,“ ističe Šainović.
Šainović podseća da imamo ozbiljnu istoriju nepoštovanja potpisanih sporazuma koji se prvo potpišu, a onda se dnevnopolitičkim temama ili nametnutim od strane Prištine skreće sa puta koji bi vodio ka nekom epilogu.
„Tako, eto, nismo rešili sudove jedne godine, pa struju, tablice... Onda nam ubace takse sa 100 odsto carine na srpsku robu i takve stvari postaju glavni problem, znači problem koga nigde nema kao deo sporazuma po kome bi trebalo da se rešavaju krovna pitanja. Ali Priština to namerno radi jer na taj način ubacivanjem tih „sitnih“ problema odgura rešavanje suštinskih stvari u drugi plan“, objašnjava Šainović.

Oprobana matrica – napraviti problem gde ga nema

Tako je, kako kaže, i ovoga puta sa planom Prištine koji Zapad podržava da se održe novi izbori na severu za četiri sprske opšte, a da se pre toga ne formira Zajednica srpskih opština.
„Srbi napuste kosovske institucije jer nije ispunjen deo sporazuma iz Brisela oko formiranja ZSO. Priština raspisuje izbore za četiri srpske opštine na severu, Srbi ih bojkotuju jer problem nije rešen. Međutim, Priština ih održi, bez učešća Srba, a Zapad, to jest Amerika ih prizna, unapred, bez obzira na rezultat. Sada, podržavaju opet Kurtija da se održe ti isti izbori, a da opet glavni problem nije rešen i da nema ni naznaka da će biti, a to je formiranje ZSO. Dakle, nije se ništa promenilo što bi Srbima dalo razlog da izađu i na te nove lokalne prištinske izbore. Ali glavno pitanje je zašto su prvobitno Amerikanci dali saglasnost i podržali te Kurtijeve izbore, kad su znali ishod izbora na kojima je odziv bio tri odsto, čija je struktura bila jednonacionalna i za koje su svi znali da će dovesti do konflikta“, ističe Šainović.
Dakle, matrica je ista, dodaje on, napraviti problem gde ga nema, rešavati ga i na taj način, izbeći razgovor o temama koji su proizašle iz čak tri sporazuma -Rezolucije 12 44, Briselskog sporazuma i ovog najnovijeg nemačko-francuskog, zaključuje Šainović.
U saopštenju Bele kuće se takođe navodi da je Fajner istakao zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu Kosova i Metohije, kao i da je pozvao sve strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije i zatražio da se apeluje na demonstrante da ostanu mirni.
On je ponovio da SAD očekuju od obe strane da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu ranije ove godine.
Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
SRBIJA
Plan za sever KiM u devet tačaka: Predsedavajući OEBS objavio predlog za smirivanje situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala