Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sprema li NATO okupaciju Severa Kosova: Sve je to „predigra“ za stvaranje Velike Albanije /video/

© AFP 2023 / Armend NimaniVojnik Kfora i NATO zastava u Prištini
Vojnik Kfora i NATO zastava u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
Pratite nas
Protektorat na Severu Kosova i Metohije može da uvede samo SB UN. Ako to učini NATO onda su oni okupaciona sila. Da Amerikanci iskreno žele da kazne Prištinu onda bi im „zavrnuli“ finansiranje. Sve ovo što se dešava samo je predigra za stvaranje Velike Albanije.
Ovo su glavne poruke koje je u razgovoru za Sputnjik, u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“, izrekao nekadašnji vicepremijer Srbije Nebojša Čović u jeku nove velike krize koja potresa Sever KiM, a povodom pokušaja Prištine da nasilno okupira četiri srpske opštine.
Nakon haosa na severu Kosova, kad je kosovska policija nasilno zauzela zgrade opština s većinskim srpskim stanovništvom, kada je povređeno na desetine građana, dogodio se presedan - svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SAD, Francuska, Kina, Velika Britanija i Rusija) prvi put su nedvosmisleno osudile agresivne i destabilizujuće akcije Prištine.
Ipak, naš sagovornik podvlači da je u svetlu svih dešavanja veoma interesantan stav američkog ambasaora u Prištini Džefrija Hovenijera koji upozorava da bi, ako se situacija ne smiri, stranci mogli da uvedu protektorat na KiM.
„A ko će o tome da donese odluku? To može samo SB UN, što se sigurno neće desiti. Protektorat bi mogao da liči na onaj na Bliskom istoku, koji je potpisan 1995. između Palestinaca i Izraelaca. To je sporazum iz Osla koji se naravno ne poštuje, a predviđa A, B i C zone. „A“ zonu čine Palestinci, „B“ Izraelci, a „C“ je mešovita i u njoj su stalni sukobi. Postavlja se pitanje i zašto bi protektorat bio samo na severu KiM kada je situacija loša na teritoriji cele pokrajine?“, naglašava Čović.

Ako NATO uvede protektorat…

Ako tu odluku donosi NATO, dodaje Čović, onda je on okupaciona sila, sami su upali u zamku srušivši elementarne principe međunarodnog prava, a mi smo bili opitna država.
„Međunarodni faktor blagonaklono gleda na sve što rade kosovski Albanci uključujući i ove poslednje izbore. Hoće li u Americi napraviti tehničke gradonačelnike na tri posto? Nismo mi ovde narod za njihovo iživljavanje i testiranje, jer očigledno oni to tako zamišljaju. Oni su Kurtiju dali stimulans da može da radi ovo što radi – kako je KFOR mogao da dozvoli da kosovske specijalne snage dođu još ranije na sever Kosova i Metohije, pa čak da ih i obučavaju za vojsku? O kakvim manevrima se radi – ko je odobrio da oni vežbaju sa NATO?“, pita nekadašnji vicepremijer.
Zbog takvog ponašanja međunarodne zajednice, naš sagovornik smatra da nije kasno da Srbi naprave paralelne institucije i ZSO nezavisno od Prištine, jer bi u suprotnom celokupna situacija mogla da dovede do iseljavanja Srba sa KiM. Podvlači da dijalog Beograda i Prištine ne postoji, a da ćemo videti da li će Šolc, Makron i Borelj imati dovoljno autoriteta da ga ponovo aktiviraju.
„Neko stoji iza Kurtija i to verovatno iz Evrope, ali igra dupli pas s Amerikancima. I dalje ne shvatam ono što nam pričaju sa Zapada – da će nam biti bolje ako se odreknemo 15 odsto naše teritorije, ali Zapad lako može da natera Kurtija da ispuni zahteve. Nije način zabraniti im kontakte i putovanja, već uskratiti finansijsku pomoć, jer oni ne mogu da pokriju ni 30 odsto potreba iz sopstvenih izvora“, kategoričan je Čović.

Kurtijeva „fašistička rulja“

Kurtijeva retorika se, nažalost, nastavlja, ocenjuje Čović i podseća na njegove reči da „fašistička rulja treba da se vrati u Srbiju“.
„Ako ćemo tako da pričamo, a nisam za to, onda ta „rulja albanska“ treba da se vrati u Albaniju. Kurti više ni ne krije šta mu je cilj – da etnički počisti Kosovo od Srba i ovo su pokušaji završnih faza. Sve ovo je predfaza pravljenja Velike Albanije. Edi Rama provocira izjavama o vrednosti vojske Srbije na administrativnoj liniji kako bi izgledao naš sukob s KFOR-om, što znamo da nije pametno i da ne treba prizivati, ali ako dođe do njega ni promil krivice neće snositi Beograd. Ako nekim „vladaocima sveta“ odgovara da se dogodi novi konflikt, on će se dogoditi i zato i šef ruske diplomatije upozorava na eksploziju u Evropi“, rekao je Čović.
On podseća da Priština nije ispunila ni jedan potpisani sporazum i da im je zbog toga sada bio potreban incident. Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani je, dodaje on, na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji rekla da Srbiji nije mesto među evropskim narodima i da bi sve sporazume s Beogradom Priština trebalo da revidira, što onda znači da ništa do sada potpisano više ne važi.

Kurti je Zelenski u pokušaju

Zapad i pored uložene velike količine novca, prema mišljenju našeg sagovornika, nema rezultat u Ukrajini, i samo je pitanje dana kada će njihovi poreski obveznici postaviti pitanje za šta oni to daju pare. Amerika želi dalje slabljenje Evrope, Rusije i Kine da bi oni zadržali svoj hegemonski položaj ali toga nema, jer smo ušli u proces nestanka unipolarnog sveta.
„U tom svetlu je situacija na Kosovu i Metohiji veoma opasna. Zemlje Kvinte su najveći krivac za ovakvo stanje, jer ni jedan od 350 incidenata nije nazvan etnički. Takvi incidenti su učinjeni iz mržnje, a njihovi zakoni imaju mnogo strožije kazne za tu vrstu krivičnog dela. To zataškavanje je potrebno Kurtiju kako bi mogao da kaže da je tzv. Kosovo nekakva najdemokratičnija država. Kurti je Zelenski u pokušaju, sa svim onim Srbima u getima“, naglasio je on.

Kompletira se Holbrukov tim

Čović bi, kaže, voleo da su se Amerikanci odlučili na korak uvođenja sankcija Prištini, jer su shvatili o čemu se radi i kakve su tu opasnosti. Ipak, dolaskom Džejmsa O'Brajana na mesto zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju biće kompletiran Holbrukov diplomatski tim. On je, prema rečima našeg sagovornika, veliki poznavalac ovdašnjih prilika i pravni konstruktor Haškog tribunala.
„O'Brajan je s profesorom Vladimirom Kutlešićem 1998. počeo da pravi model za KiM. Došli su do toga da je najbolje da se da najviši stepen autonomije u okviru Srbije, ali je tu ideju stopirala Medlin Olbrajt“, rekao je naš sagovornik.
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SRBIJA
Osam tačaka sve govore: Šta je pozadina plana za rešavanje krize na severu KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala