- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Orban poziva da se spreči ukrajinska kontraofanziva: „To će biti krvoproliće“

© Sputnik / Sergei Guneev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je neophodno sprečiti kontraofanzivu ukrajinske vojske jer će ona samo dovesti do novih žrtava, pre svega na strani Ukrajine.
„Mislim da treba da uradimo sve da pre početka ukrajinske kontraofanzive ubedimo strane da je neophodan prekid vatre i mirovni pregovori, inače ćemo izgubiti mnogo ljudskih života“, poručio je Orban.
On smatra da će Oružane snage Ukrajine pretrpeti ogromne gubitke u slučaju masovnog napada.

„Velike strateške ofanzive su krvoproliće. Čak i neko poput mene, ko je služio u vojsci svega godinu i po i bez završene vojne akademije, zna da strana koja napada trpi tri puta više gubitaka od strane koja se brani. Za zemlju čije stanovništvo čini samo deo stanovništva protivničke zemlje – Rusija ima 130-140 miliona stanovnika, a Ukrajina verovatno negde između 30 i 40 miliona – pod takvim okolnostima pokretanje velike ofanzive je krvoproliće“, rekao je mađarski premijer za radio „Košut“.

Upitan da prokomentariše izjavu predstavnika mađarske opozicije, gradonačelnika Budimpešte Gergeja Karačona da je Mađarska navodno „već u ratu sa Rusijom“, Orban je rekao da nijedna razumna osoba koja je čula za Drugi svetski rat ne bi sebi dozvolila takve izjave.
„Ako neko, ne ustajući iz fotelje, govori takve stvari onda je jednostavno lud. Dok je aktuelna Vlada na vlasti, Mađarska neće ratovati sa Rusijom“, poručio je Orban.
Mađarski premijer je ranije više puta izjavljivao da lideri EU pokušavaju da uvuku Mađarsku u sukob u Ukrajini, pozivajući je da počne sa isporukama oružja Kijevu. On je poručio da je njegova zemlja „na strani mira“.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Savet bezbednosti Ukrajine: Kontraofanziva nije počela ali je vojska spremna i čeka naredbu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala