- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

INFOGRAFIKA Gospodari Arktika: Kako je Rusija stvorila strašnu Severnu flotu

Pratite nas
Prvog juna obeležena je 290. godišnjica od osnivanja Severne flote Rusije.
Do 2014. godine Severna flota se smatrala "najmlađom" od svih vojnih flota Rusije, ali je datum formiranja flote naredbom glavnokomandujućeg vojno-pomorskih snaga prebačen sa 1933. godine na vreme pre dve stotine godina, kada je stvorena Arhangelska vojna luka.
Flota je 1733. godine počela kao eskadra za zaštitu severnih teritorija Ruskog carstva, pomorskih trgovačkih puteva i ribolova u Belom moru.
Značaj pomorskih snaga na Severu postao je još očigledniji u 19. veku sa razvojem parnih mašina i kako je u Arktičkom regionu rasla konkurencija između velikih sila tog doba. Kasnije, sovjetska vlada je bila svesna važnosti severnih granica i stvorila je Severnu flotilu sa patrolnim brodovima, podmornicama klase D i razaračima.
Severna flotila je bila preimenovana u Severnu flotu 1937. godine i igrala je važnu ulogu u Drugom svetskom ratu. Na primer, podmornica K-21 pod komandom Nikolaja Lunina uspela je da ošteti nacistički bojni brod "Tirpic", koji se smatrao biserom u kruni nemačke mornarice.
Posle poraza nacista 1945. godine, 85 mornara Severne flote je dobilo zvanje Heroja Sovjetskog Saveza, najviše nagrade SSSR-a. Nakon toga, Severna flota Rusije se brzo širila. U posleratnom vremenu ona je postala najveća jedinica vojno-morskih snaga SSSR-a.
Pogledajte infografiku Sputnjika da biste saznali više o glavnim brodovima ruske Severne flote i njihovom strašnom naoružanju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala